10 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 22 januari 2016 07:00 - Uppdaterad 22 januari 2016 09:51

Sophie Hæstorp Andersen från Köpenhamns stad och Wiens borgmästare Michael Häupl.

Så här såg det ut förra året när Sophie Hæstorp Andersen från Köpenhamns stad lämnade över värdskapet för ESC till Wiens borgmästare Michael Häupl. (foto: Milenko Badzic)

Värdskapet för ESC överlämnas till Stockholm

Vid en ceremoni i Stadshuset på måndag överlämnar Österrike värdskapet för Eurovision Song Contest till Sverige. Därefter sker Allocation Draw - dragningen av ländernas semifinalplatser.

SVT kommer också att presentera ESC-logga, grafik och slogan.

På måndag 25 januari får finansborgarrådet Karin Wanngård vid en högtidlig ceremoni i Stadshuset ta emot en stor nyckelknippa, som är symbol för värdskapet av Eurovision Song Contest. Den överlämnas av Jon Ola Sand, chef för Eurovision Song Contest, EBU, och av Wiens kulturråd Andreas Mailath-Pokorny.

Dragning av semifinalplatser

Karin Wanngård kommer att berätta vad Stockholm stad planerar för den stora folkfesten ESC i maj. Därefter berättar VD Hanna Stjärne och Martin Österdahl, exekutiv producent för ESC 2016, om SVT:s stora satsning på ESC - och kommer då även att presentera ESC-logga, grafiken och slogan.

Allocation Draw

Sedan är det dags för Allocation Draw – en direktsänd dragning av semifinalplatserna för de deltagande länderna. Det sker också en dragning om var i startfältet de hamnar – i första eller andra delen.

Sedan 2013 - på SVT:s initiativ - lottas inte ländernas exakta ordning i startfältet, utan det är värdlandets producent som sätter startordningen - för att skapa en så bra dramaturgisk sändning som möjligt.

Direktsändning

Allocation Draw direktsänds i SVT Play och eurovision.tv med start kl 11.15 och programledare är Jovan Radomir och Alexandra Pascalidou.

Sändningar i maj:

43 länder tävlar i årets ESC. Värdlandet, Sverige, samt "The Big Five" - Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland är redan direktkvalificerade till finalen den 14 maj.

  • Semifinal 1 tisdag 10 maj kl 21.00
  • Semifinal 2 torsdag 12 maj kl 21.00
  • Finalen lördag 14 maj kl 21.00

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

2 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör