7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 4 november 2015 11:36

Leif Furhammar

Leif Furhammar (foto: Privat)

”Ett privilegium att bli recenserad av Leif Furhammar”

Filmkritikern Leif Furhammar avled den 1 november, 78 år gammal. Furhammar har bland annat recenserat tv och film i Dagens Nyheter samt arbetat som producent på SVT.

”Alla såg det som ett privilegium att bli recenserad av Leif Furhammar” skriver dokumentärfilmare Tom Alandh i ett In memoriam i Vipåtv.

Leif Furhammar var under 70-talet producent på SVT2. Han har även gjort flera serier om film och tv som visats i SVT, bland annat ”En underbar uppfinning” som i åtta delar berättade om den svenska filmens historia.

Leif Furhammar var professor i filmvetenskap och har spelat en stor roll för tv:s status från 60-talet fram till i dag. Han började som film- och tv-recensent på Svenska Dagbladet, men flyttade sedan över till Dagens Nyheter där han var tv-krönikör fram till 2009.

"Skimrande vackert språk"

"I trettio år kände jag Leif enbart genom hans böcker och tv-krönikor, och jag vet att alla som gjorde program såg det som ett privilegium att bli recenserad av just Leif Furhammar. Oavsett om han gillade programmet eller inte eftersom kunskapen var så stor, integriteten total, och språket så skimrande vackert", skriver Tom Alandh i In memoriam. (se länk)

Öppet arkiv har publicerat ett flertal program där Leif Furhammar medverkar.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

5 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör