7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 29 oktober 2015 13:50

Julkalendrar

Här är de tio julkalendrarna som tittarna kan rösta på. (collage: Öppet arkiv)

Tittarna röstar fram vilka julkalendrar de vill se igen

Idag startar Öppet arkivs julkalenderomröstning. Tittarna får rösta fram vilken kalender de vill se igen. De fyra kalendrar som får flest röster publiceras i december på Öppet arkiv.

Röstningen pågår från torsdag 29 oktober till måndag 9 november och röstningen nås via Öppet arkivs blogg (se länk nedan)

I blogginlägget har man även listat alla SVT:s julkalendrar från 1960 till idag.

Kalendrarna

I år har tittarna tio julkalendrar att välja mellan, nämligen:

Broster, Broster! (1971)

En julkalender om en brokig familj som kämpar mot köphysteri och miljöförstöring. Och snart blir det tillökning i familjen. Medverkande: Claire Wikholm, Carl-Gustaf Lindstedt, Magnus Härenstam med flera.

Långtradarchaufförens berättelser (1975)

Beppe Wolgers hyr en långtradare och ger sig ut i Jämtland för att finna sagornas kungarike. Och på en enslig väg står det barn och liftar. Medverkande: Beppe Wolgers, Hasse Alfredson, Ernst-Hugo Järegård, Eva Rydberg, Rolv Wesenlund, Povel Ramel med flera.

Julstrul med Staffan och Bengt (1984)

Staffan och Bengt ska hjälpa en butiksägare när denne ska iväg på sin första utlandssemester och Staffan och Bengt ställs inför många utmaningar. Särskilt eftersom de samtidigt ska ta hand om det lokala postkontoret. Medverkande: Staffan Ling, Bengt Andersson, Sissela Kyle, Bert-Åke Varg, Brita Borg med flera.

Kurt Olssons julkalender (1990)

Bland hästar, höns, kor och tomtar ordnar Kurt pyssel och tävlingar och visar avslöjande reportage. Det blir mysiga hemmakvällar hos familjen Olsson och snöiga julrockvideor med Damorkestern. Och så är Arne med förstås. Medverkande: Lasse Brandeby, Hans Wiktorsson, Ulla Skoog, Anki Rahlskog med flera.

Jul i Kapernaum (1995)

En saga om en stad, om människorna som bor där och om en stjärna som lagt sig att vila. En slags fantasymusikal som utspelar sig i den lilla staden Kapernaum där en föräldralös flicka hittar en hemlig plats som medborgare i den lilla orten sökt efter i århundraden. Medverkande: Peter Harryson, Stefan Ekman, Per Sandberg, Sara Lindh, Eva Widgern med flera.

Pelle Svanslös (1997)

På Åsgränd i Uppsala bor ett gäng katter som en dag får en ny bekantskap i den svanslösa katten Pelle. Måns retar sig på att Pelle som är ny i gänget snabbt blir omtyckt. Därför använder han sin påhittighet till att sätta den svanslösa nykomlingen på det hala. Medverkande: Björn Kjellman, Cecilia Ljung, Christer Fant, Leif Andrée, Brasse Brännström, Peter Harryson, Katarina Ewerlöf med flera.

Julens hjältar (1999)

Julgransprydnaderna vaknar i sin låda på vinden. Väl nere i lägenheten är allting sig likt och familjen är i full gång med julbestyren. Julsakerna känner alla underbara dofter och minns. Men så inträffar något fasansfullt... Medverkande: Kim Anderzon, Tomas Bolme, Ing-Marie Carlsson med flera.

Kaspar i Nudådalen (2001)

Det är vinter och snart jul i Nudådalen, en by som är så liten, att den inte ens går att hitta på kartan. Här bor Kaspar och hans morfar, lanthandlaren Atom-Ragnar, den stöddige Åhman, som tror att han äger hela byn, och många fler. Och så bor Lisa i Nudådalen. Medverkande: Per Oscarsson, Johan Ulvesson, Liselott Bramstång, Leif Andrée, Sven Wollter, Lena Nilsson med flera.

Dieselråttor och sjömansmöss (2002)

Ofelia och Philémon är på väg hem till Sverige för att fira jul hos sin mormor. Deras pappa spelar mest kort i salongen så de får klara sig på egen hand. När pappan upptäcker att några råttor ätit på pengarna som låg i ett skrin i deras hytt, blir barnen lovade en slant för varje råttsvans de kan ta. Medverkande: Brasse Brännström, Anna Åström, Josephine Alhanko, Sven Wollter, Lasse Brandeby med flera.

Håkan Bråkan (2003)

Hemma hos Håkan Andersson är livet inte riktigt som det brukar vara, mamma är nämligen inte hemma, hon är inlagd på Malte Severins stressklinik. Och pappa Rudolf, som är världens klantigaste pappa, ska klara familjen själv. Medverkande: Sissela Kyle, Tintin Anderzon, Axel Skogberg, Per Svensson, Johan Rheborg med flera.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

4 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör