6 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 1 oktober 2015 09:23

Rolf Stengård

Rolf Stengård (Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio)

Rolf Stengård hedras med Prix Europa Lifetime Achievement Award

Rolf Stengård, Ekots tidigare chef för undersökande journalistik, hedras med det mycket ärofyllda priset Lifetime Achievement Award of Prix Europa, skriver Sveriges Radio i ett pressmeddelande.

Priset kommer att delas ut på Prix Europa i Berlin 23 oktober.

– Den undersökande journalistiken kommer att bli allt viktigare i det nya medielandskapet. Sociala medier fylls av opinioner, åsikter och tyckanden, men någon måste ta reda på hur det faktiskt förhåller sig, någon måste presentera fakta, professionellt inhämtad och sorterad. Det har alltid varit min mission inom journalistiken, säger Rolf Stengård.

Undersökande journalistik

- Prix Europa vill med detta pris understryka nödvändigheten av undersökande journalistik samt ansvaret och vikten av Public Service-radio för våra demokratiska samhällen, säger Prix Europas Festival Director Susanne Hoffmann.

Sveriges Radios VD Cilla Benkö:

– Som vd på Sveriges Radio är jag oerhört stolt över att Rolf premieras på detta vis. Jag har själv jobbat nära honom under min tid på Ekot och det finns få personer som brinner för den undersökande journalistiken på samma sätt som vad Rolf gör. Han har dessutom helt prestigelöst stått i bakgrunden och lärt upp yngre förmågor så att de i sin tur kan ge publiken världsavslöjanden. Sveriges Radio har under de senaste åren vunnit ett antal riktigt stora priser för vår undersökande journalistik. Givetvis beror detta på väldigt duktiga reportrar men Rolf har en avgörande del i dessa framgångar.

Om priset

Varje år prisas en framträdande personlighet i det europeiska medielandskapet med Prix Europa Lifetime Achievement Award. Priset har tidigare gått till framstående personer som BBC-legenden sir David Attenborough och Ingolf Gabold, den kreativa hjärnan bakom ett stort antal prisvinnande danska tv-serier som ”Borgen” och ”The Killing”.

Priset kommer att delas ut 23 oktober i det anrika Haus des Rundfunks i Berlin.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

4 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör