10 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 3 juli 2015 08:00

Bok om SVT-fotografen Claes-Göran Bjernérs liv

I den nyligen utkomna boken "In i lågan - en tv-filmares bekännelser" berättar tv-fotografen Claes-Göran Bjernér om sitt innehållsrika yrkesliv under fyra decennier.

Boken hann precis ges ut när Claes-Göran Bjernér avled i mitten av juni.

Boken ”In i lågan – en tv-filmares bekännelser” gavs ut den 8 juni – och beskriver Claes-Göran Bjernérs 40 år som tv-fotograf med världen som arbetsfält.  

Han har under åren rapporterat från 83 länder och 23 krig, hukat i kulregn i Bosnien, flytt undan brinnande napalm i Kambodja, tillfångatagits av Mujaheddin i Afghanistan, stått med demonstranterna på Himmelska fridens torg i Peking, filmat den amerikanska marinkårens landstigning i Somalia.

Förstörde lungorna

Under gaskatastrofen i Bhopal i Indien 1984 var han tillsammans med SVT:s reporter Sven Strömberg först på plats och levererade ett världsscoop, men fick lungorna förstörda på kuppen.

Under de sjutton år han bodde i Japan lyckades Claes-Göran Bjernér ta sig under skinnet på landet och folket. Bland annat gjorde han många reportage och dokumentärfilmer om den organiserade brottsligheten, Yakuza.

Samtidshistoria

In i lågan kan läsas som samtidshistoria - från Kongokrisen till det jugoslaviska inbördeskriget.

Claes-Göran Bjernér registrerar inte bara, han funderar också över varför det han är med om händer. Ofta tänker han på sin skollärares ord om de fattiga länderna - att de är fattiga för att de egentligen är rika.

World Trade Center

Boken är även en spännande inifrånskildring av TV-mediet från Kennedy-mordet 1963 till attacken mot World Trade Center 2001. Hur TV fungerar och hur en nyhetsjournalist tänker och handlar. Vilka drivkrafter som får en person att med sin kamera springa rakt mot den flammande lågan när alla andra försöker ta sig därifrån.

”In i lågan – en tv-filmares bekännelser” kostar 149 kronor och kan beställas från Vulkanmedia.se

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

7 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör