10 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 23 juni 2015 13:18

Trollflöjten

Repetition av Trollflöten 1974. Trollflöjten i Bergmans regi är fortfarande en av SVT:s allra största framgångar genom tiderna om man räknar i internationella priser. (foto: SVT)

VD Hanna Stjärne hyllade Ingmar Bergman

Kön utanför Fårö kyrka ringlade lång på måndagen när det var dags för invigning av Bergmanveckan 2015.

VD Hanna Stjärne invigningstalade och temat i talet var Bergmans nära relation med tv-mediet i allmänhet, och SVT i synnerhet.

- Jag hade förstås mer än gärna sagt ja till ett tv-drama i tio delar på SVT Play signerat Ingmar Bergman, sa hon bland annat.

Läs talet här (och fortsättningen i länken nedan):

"Ingmar Bergman älskade inte bara Fårö. Ingmar Bergman älskade tv.

Det är sant. Han har själv berättat hur han kunde sitta och titta på testbilden i timmar när televisionen kom till Sverige på 50-talet. Han förstod att tv var framtiden. Och han förstod att det var en revolution.

Bergman lät sig inte dras med i attityden som kunde råda bland intellektuella i Sverige på 50- och 60-talen där man kallade tv för "dumburken". Han kastade sig istället över det nya mediet och redan 1957, året efter att Nackasändaren startade och allmänna tv-sändningar infördes i Sverige - redan 1957 gjorde Ingmar sin första tv-teater. Det var Hjalmar Bergmans pjäs Herr Sleeman kommer, som han gjorde med hjälp av sin ensemble vid Malmö stadsteater.

- Jag har länge varit fascinerad av televisionen. Det är ju för mig ett alldeles nytt medium att pröva på, sa han till tidningen Röster i radio-tv i samband med premiären. Och sedan följde en lång rad tv-pjäser signerade Ingmar Bergman i slutet av 50-talet och början av 60-talet: Rabies, Oväder, Ett drömspel…"

Läs resten av talet i länken nedan:

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

6 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör