6 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 18 maj 2015 15:18

Diktatorn

Diktatorn (foto: Johan Bergmark/UR)

Internationellt intresse för Diktatorn

UR:s realityserie ”Diktatorn”, som sändes i SVT förra året, var ett av fyra svenska program som visades på public service-konferensen Input i Tokyo förra veckan.

Formatet har blivit omtalat internationellt och ett tjugotal länder är intresserade av att göra sin egen version av det.

Bakgrunden till ”Diktatorn” är en undersökning från 2012 utförd vid Göteborgs universitet, som visade att var fjärde ung svensk inte tycker det är så viktigt att leva i en demokrati. Och lika många anser att det vore bra om Sverige styrdes av "stark ledare som inte behöver bry sig om riksdagen eller allmänna val".

Meningen med serien var att skapa en diskussion kring frågor om demokrati, via en realityserie där åtta unga personer lever inlåsta i åtta dagar, styrda av en nyckfull diktator.

Engagerad diskussion

På sessionen i Tokyo, som gick under titeln ”When Reality Interferes With Reality”, visades avsnitt 6 (av 8) av ”Diktatorn” och det blev en engagerad diskussion efteråt.

På plats för att svara på frågor fanns UR:s exekutiva producent Charlotte Sifvert samt producenten Lars Wickström, från produktionsbolaget ART89.

Flera i publiken uttryckte sin uppskattning och tyckte formatet passade perfekt eftersom målet var att nå ut till en ung publik, som är vana vid reality-tv:s dramaturgi och estetik.

Moderatorn Stefano Semeria, UR:s Charlotte Sifvert och ART89:s Lars Wickström under frågestunden på Input i Tokyo.

Moderatorn Stefano Semeria, UR:s Charlotte Sifvert och ART89:s Lars Wickström under frågestunden på Input i Tokyo. (foto Niklas Ahlgren)

Förstod inte programmet

En man från kanadensiska CBC menade dock att hans kanal inte skulle kunna producera ”Diktatorn” eftersom han inte förstod vad serien gick ut på. Men precis den osäkerheten var något man eftersträvade i produktionen, för att ge åtminstone en liten känsla den osäkra och nyckfulla tillvaron i en diktatur.

UR:s Charlotte Sifvert berättade också att ”Diktatorn” togs emot helt olika beroende på tittarnas ålder – många äldre förstod överhuvudtaget inte poängen, medan yngre tittare mycket lättare kunde ta till sig seriens underliggande budskap.

Norsk version av formatet

Efter sessionen berättade Charlotte Sifvert för Vipåtv:s reporter att NRK precis har spelat in en norsk version av formatet, som ska visas i höst i samband med kommunal- och fylkestingsvalet.

En belgisk version produceras just nu av SBS och dessutom har ytterligare ett tjugotal kanaler i Europa, Nordamerika och Australien visat intresse.

”Diktatorn” hade premiär i SVT2 den 28 oktober 2014 och hela serien finns fortfarande att se i UR Play.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

2 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör