7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 13 maj 2015 12:41 - Uppdaterad 13 maj 2015 12:42

Efter presentationen av ”De Monitor” ville många tala med Joris Janssen och René Sommer.

Efter presentationen av ”De Monitor” ville många tala med Joris Janssen och René Sommer. (foto: Jacomien Nijhof)

Nytänkande grävprojekt från Nederländerna

Projektet ”De Monitor” presenterades under en cross media-session under den pågående Input-konferensen i Tokyo. Ett intressant projekt som går ut på att göra grävande reportage som är helt transparenta, och där publiken kan påverka själva granskningen.

De Monitor produceras av samhällsredaktionen på nederländska kanalen NCRV. Från det att redaktionen startar gräva i ett ämne så lägger de upp all information på programmets webbsajt.

En av utgångspunkterna är att publiken hela tiden kan bidra med input, fakta, kommentarer, dokument osv. Mottot är ”Vår story startar med dig”.

Många frågor

Joris Janssen och René Sommer, som presenterade projektet, fick många frågor från publiken. Någon undrade om inte deras story hade ”dött” någon gång, på grund av att de som berörs vet om i förväg att något är på gång, men det hade tydligen aldrig hänt. Och ”De Monitor” har hittills heller aldrig råkat ut för att någon annan media har ”stulit” storyn innan de själva har sänt sitt reportage.

Sociala medier

För att öka kännedomen och dra in besökare till webbsajten har ”De Monitor” varit mycket aktiva i sociala medier, framför allt på Twitter. Första reportaget man gjorde handlade om alla polisanmälningar som görs och vad som sedan händer med dem. I samband med det letade man upp och började följa alla som hade twittrat om polisanmälningar den senaste tiden, vilket ledde till att många började följa tillbaka.

Så har man arbetat med alla reportage och i dagsläget har man cirka 77000 följare på Twitterlänk till annan webbplats. Siffran ökar med 5000-6000 per månad.

Här är en engelskspråkig video som förklarar mer om hur ”De Monitor” arbetar: (se länk)

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

5 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör