6 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 12 maj 2015 12:03 - Uppdaterad 12 maj 2015 16:35

En av Le Journal Rappés programledare Makhtar “Xuman” Fall, som också är en känd radio- och musikprofil i Senegal.

En av Le Journal Rappés programledare Makhtar “Xuman” Fall, som också är en känd radio- och musikprofil i Senegal.

Kul och coolt – hiphopnyheter ifrån Senegal

Ett av de program som väckt störst uppmärksamhet på Input-konferensen i Tokyo hittills är senegalesiska nyhets/humorprogrammet ”Le Journal Rappé”, dvs nyheter hiphop style.

Varje avsnitt är 7-8 minuter långt och tar upp några aktuella (men kanske inte dagsaktuella) frågor. I det avsnitt som visades på Input handlade till exempel ett inslag om Israel-Palestina konflikten.

Ett annat inslag var en kul och elak parodi på Youssou N’Dours video ”7 Seconds” (en duett med Neneh Cherry i original), här med en ny text om att N’Dour skulle ha mottagit ca 5,5 miljoner kronor från Senegals president för att stötta honom i valet.

Cheikh ”Keyti” Séne

Cheikh ”Keyti” Séne

Vipåtv:s utsände får en pratstund med Cheikh ”Keyti” Séne, en av de två rappande programledarna för ”Le Journal Rappé”, som är på plats i Tokyo. Han gör programmet ihop med kollegan Makhtar “Xuman” Fall, som också är en känd radio- och musikprofil i hemlandet.

Blev succé

Serien började sändas i april 2013 och blev genast en smärre succé. Varje avsnitt läggs först upp på Youtube och några timmar senare sänds det på senegalesiska tv-kanalen 2S. Man har gjort två säsonger hittills och ska precis börja producera en tredje.

- Hiphop är verkligen starkt i Senegal och musikstilen har faktiskt påverkat två regeringsskiften i landet, berättar Cheikh Séne.

Programledaren Cheikh ”Keyti” Séne i Le Journal Rappé.

Programledaren Cheikh ”Keyti” Séne i Le Journal Rappé.

56% är analfabeter

- Så det var naturligt för oss att använda oss av hiphop för att berätta om nyheter på ett satiriskt sätt och för att nå en yngre publik. Man ska komma ihåg att 56% av Senegals invånare är analfabeter och tillgång till information är en del av de mänskliga rättigheterna, säger han.

Makhtar “Xuman” Fall

Makhtar “Xuman” Fall

Cheikh Séne är dock helt öppen med att ”Le Journal Rappé” är mer ett humor- än ett nyhetsprogram. Produktionstakten är hög. Under veckan samlar han och kollegan Fall på sig tänkbara nyheter och fredag-lördag skriver de texter ihop.

På söndagar spelas både musiken och rappen in och på måndagar filmas tv-bilderna. Sedan redigeras allt ihop under veckan för att sändas på fredagar.

Alla reportrar i Le Journal Rappé rappar förstås också.

Alla reportrar i Le Journal Rappé rappar förstås också.

Har de sett 7 seconds?

Vipåtv:s utsände måste bara ställa en sista fråga – vet Cheikh Séne ifall Youssou N’Dour har sett parodin på videon ”7 Seconds”?

- Ja, jag vet att han har sett den, ler Séne.

- Och hur reagerade han?

- Han skrattade!

Ett inslag var en kul och elak parodi på Youssou N’Dours video ”7 Seconds”

Ett inslag var en kul och elak parodi på Youssou N’Dours video ”7 Seconds”, här med en ny text om att N’Dour skulle ha mottagit miljoner kronor från Senegals president för att stötta honom i valet.


Tyvärr finns inget engelsktextat avsnitt av ”Le Journal Rappé” på YouTube, men här är det avsnitt som visades på Input: (se länken)

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

6 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör