7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 27 februari 2015 13:13 - Uppdaterad 27 februari 2015 17:19

Stipendium att söka för anställda och fd SVT-anställda

Är du, eller har du varit, anställd på SVT? Då kan du kanske söka vårt  upphovsrättsstipendium!

SVT:s Journalistklubb tillsammans med Unionen på SVT delar ut 30 stycken stipendier på vartdera 30 000 kronor.

Sedan 2012 har SVT tre vägar att söka upphovsrättsersättning; dels de s.k. upphovsrättspengarna, dels royaltystipendierna och nu även medel ur fonden för ersättning från privatkopiering (PKE). Det är pengar som kommer av den avgift som tagits och tas ut vid försäljning av lagringsmedia, t. ex tomma VHS-kassetter och numera DVD, USB-minnen och t ex digitalboxar med inspelningsmöjlighet. Detta är alltså en tredje fond att söka stipendium från.

Tidsperiden 2005 - 2010

För att kunna söka ska du vara, eller ha varit, anställd på SVT och då haft arbetsuppgifter som innebär upphovsrätt. För årets stipendier gäller, att den produktion du hänvisar till i din ansökan skall ha sänts under tidsperioden 2005 – 2010.

Du behöver inte vara medlem i någon facklig organisation för att få söka.

Enligt Copyswedes statistik för de aktuella åren var det främst drama/serier och naturprogram som kopierades, följt av underhållning/musikprogram, magasin/tävlingar, samhälls-/faktaprogram, kulturprogram/dokumentärer och barn- och ungdomsprogram. Nyhetsprogram har kopierats i mindre omfattning.

Stipendierna fördelas efter den omfattning som programmen har kopierats för privat bruk under de aktuella åren.

Kreativt ansvar

Upphovsrätt innebär att man har innehållsligt och kreativt ansvar i programproduktionen och att det utförda arbetet har s.k. verkshöjd. Exempel på yrken med upphovsrätt är producenter, fotografer, reportrar, redigerare, grafiker, ljud- och ljusdesign, översättare m.fl.

Ändamålet med stipendiet är att stödja studier, kulturutbyte, personlig och yrkesmässig utveckling huvudsakligen med anknytning till att producera tv- och webbproduktioner i allmänhetens tjänst.

Motiveringen

I urvalet kommer stipendiekommittén att lägga stor vikt vid motiveringen till ansökan och hur pengarna är tänkta att användas.

Vi ber alltså dig som ansöker att tydligt skriva vilken/vilka produktioner som ligger till grund för ansökan och ett klart formulerat mål för användandet av pengarna.

Ansökan skickas till pkestipendium@svt.se. Sista ansökningsdag är måndag 13/4 2015.

I ansökan måste du ange namn, personnummer, hemadress, e-postadress, telefon dagtid, vilken produktion/vilka produktioner ansökan gäller, din funktion/ditt yrke på produktionen och hur du tänker dig att använda stipendiet.

Kommitténs beslut kan inte överklagas.   

Om du är en av de 40 som redan erhållit PKE-stipendiet 2012-14, kan du tyvärr inte söka igen i år.

Har du frågor är du välkommen att höra av dig till Pia Weisberg (Journalistklubben) pia.weisberg@svt.se eller Gun Karlsson (Unionenklubben) gun.karlsson@svt.se .

Välkommen med din ansökan!

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

11 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör