6 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 27 januari 2015 16:47

Kåre Magnus Bergh och Silya Nymoen.

Programledarna för den norska finalen: Kåre Magnus Bergh och Silya Nymoen. (foto: NRK)

NRK-Mello utan deltävlingar

I Norge genomförs i år Melodi Grand Prix för första gången på tio år utan delfinaler.

Sedan 2006 har Norge haft ett Mello-system likande SVT:s med deltävlingar på olika orter. Men i år blir det bara en enda tävling, i Oslo Spektrum den 14 mars, alltså samma dag som den svenska finalen går.

Som orsak uppges att 2015 är ett stort jubileumsår i dessa sammanhang i Norge, eftersom det är 30 respektive 20 år sedan som landet vann sina första segrar i Eurovision Song Contest. Då vill man satsa extra på en enda finalsändning snarare än på att ha deltävlingar och final.

Bland annat ska den 54 musiker starka Kringkastingsorkestern delta på scen i årets norska final, vilket är första gången sen 1998.

Fler än 800 låtar

Fler än 800 låtar har tävlat om att bli uttagna till årets upplaga i Norge av Melodi Grand Prix.

– Så många bidrag har vi inte fått in sen året efter att Alexander Rybak vann ESC 2009, säger Vivi Stenberg, musikansvarig för Melodi Grand Prix på NRK.

Veteraner deltar

Bland de 11 bidragen som tagits ut till den norska finalen finns t ex ”Human beings” som skrivits av (tillsammans med Guy Chambers) och även framförs av svenska Karin Park från Djura i Dalarna, men som länge varit mer känd i Norge än Sverige.

Även svensk-norska veteranen Elisabet Andreassen är bland artisterna, 20 år efter ESC-segern i Göteborg med ”La det swinge”. Tillsammans med en annan känd artist i Norge, Tor Endresen framför hon ”All over the world”.

Svensk låtskrivare

Bland låtskrivarna som finns representerade i Norges Melodi Grand Prix är även svenske Andreas ”Stone” Johansson, från Arlöv – som hittills haft sina största framgångar i Japan.

Ett bidrag av honom finns även med i svenska Mello i år – Marie Bergman och Sanne Salomonsen sjunger  ”Nonetheless” – som tävlar i Malmö den 14 februari.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

0 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör