6 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 8 oktober 2014 09:18

Lotta Lundgren och Erik Haag firar jul i Historieätarna.

Lotta Lundgren och Erik Haag firar jul i Historieätarna. (Foto: Anna Linder)

Erik Haag och Lotta Lundgren i nästa års julkalender

Nästa års julkalender blir en historielektion i 24 delar med Erik Haag och Lotta Lundgren från Historieätarna som kommer att berätta barnens historia - från år 1015 till 2015. Inspelningen har precis börjat.

Serien återanvänder både besättning och berättargrepp från Historieätarna där radarparet Erik Haag och Lotta Lundgren axlar de flesta av seriens vuxenroller, medan seriens barn varierar från avsnitt till avsnitt.

- Barnens personliga upplevelser av mat, kläder, relationer och situationer är seriens röda tråd och handling. Det är genom dem som historiens barn får berätta sin historia, säger Lotta Lundgren.

Kronologisk ordning

Till skillnad från tv-serien Historieätarna kommer julkalendern 2015 berättas i kronologisk ordning. Första avsnittet utspelar sig i år 1015. Tjugotre avsnitt senare har serien kommit ikapp vår egen tid; den sista episoden utspelar sig på julafton 2015. Som en påminnelse om att historien faktiskt pågår hela tiden.

- Av de som stoppar en på gatan och vill fråga om något de sett oss göra i Historieätarna är påfallande många faktiskt barn. Det känns hedrande att göra något om och för dem, säger Erik Haag.

Barnen osynliga

- Under vissa historiska perioder har barnen varit lika många eller till och med fler än de vuxna. Men i den officiella historieskrivningen är de så osynliga att man undrar om de ens funnits. Det ska vi ändra på, säger producenten Karin af Klintberg.

2015-års julkalender produceras av produktionsbolaget Thelma/Louise TV för SVT. Premiär i SVT och Barnkanalen den 1 december 2015.

Årets julkalender heter Piratskattens hemlighet.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

2 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör