11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Eva Beckman
Sista ordet
Eva Beckman, Programbeställare Kultur m m

Publicerad 23 november 2017 06:30

Ska vi ge folk det dom vill ha?

När jag växte upp på sjuttiotalet fanns det ett uttryck som var extremt hatat:

Att ge folk vad dom vill ha.

Det tyckte vi var höjden av kommersiell cynism. Man riktigt såg hur marknadskrafterna ville sondmata oss medborgare till döds med marsipantårta och bearnaisesås när våra kroppar i själva verket ropade efter fibrer.

Ramaskri

Jag minns också vilket ramaskri det blev när Stikkan Andersson, skivbolagskungen och hitmakaren, glatt erkände att han skrev musik som han själv aldrig skulle lyssna på. Folk är inte så dumma som man tror. Dom är dummare, som han uttryckte det hela.

Nej, rätt sak att säga på den här tiden, var att man skulle ge folk det dom inte visste att dom ville ha.

Fast ärligt talat. Det gick ganska bra att ge folk det dom absolut inte under några omständigheter ville ha också - om någon annan, till exempel Public Service, tyckte att dom borde vilja det. Alla som roat sig med att läsa en tv-tablå från mitten av 70-talet vet vad jag talar om.

En liten hake

Är det vår uppgift som public service, om alla för alla, att ge folk vad dom vill ha?

Jag gissar att vi alla har funderat på vad som är det rimliga svaret på den frågan, men en hake är att det är ganska svårt att veta vad folk egentligen vill ha. Folk tenderar att tycka om ganska olika saker. 

Personligen har jag verkligen ingenting emot ren underhållning. Att få människor att samlas i tv-sofforna och skratta tillsammans är också en viktig uppgift för public service. Men personligen blir jag som allra stoltast när vi lyckas göra tv som både lockar många och gör oss alla mer nyfikna och insatta, som det står i vår strategi.

Nya insikter

Ta bara det gripande avsnittet med den samiska artisten Maxida Märäk i senaste ”Jills veranda” som, förutom underbar musik, gav oss nya insikter om urfolkens situation i dag.

Eller Grotescos suveräna hantering av Flyktingkrisen. Eller ta ”Fråga Lund” som under hösten samlat en miljonpublik som velat höra hur den lärda panelen förklarat universums alla mysterier. 

Och dessutom. Det visar att Stikkan Andersson hade fel. Folk är inte dumma.

Att göra program som ger kunskaper och nya insikter kan vara just precis att ge folk det dom vill ha.        

...personligen blir jag som allra stoltast när vi lyckas göra tv som både lockar många och gör oss alla mer nyfikna och insatta, som det står i vår strategi.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

31 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör