15 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Anna-Sofia Wirén
Stafetten
Anna-Sofia Wirén, Redaktionschef Lokala Nyheter Norrbotten

Publicerad 4 oktober 2017 06:30 - Uppdaterad 4 oktober 2017 18:03

Vi ska värdera olika - det är SVT:s styrka

Elinor Schang skickade vidare Stafetten till Anna-Sofia Wirén, redaktionschef Lokala Nyheter Norrbotten, som hoppade in som digital dagchef på riksnyheterna i sommar, med frågan: "Med den insikt om hur vi jobbar med riksnyheterna online och i tv som du fått i sommar, hur ser du på det samarbete som vi i dag har med lokala redaktioner? Hur kan vi göra det bättre?"

Anna-Sofia svarar:

Att säga att det inte gnisslar i samarbetet mellan riksnyheterna och de lokala redaktionerna ute i landet emellanåt vore en lögn. Förklaringen är enkel: Vi har helt olika perspektiv. Och så ska det vara.

Minutiös planering

När livstidsdömde Kaj Linna efter 13 år i fängelse beviljades resning och en ny rättegång skulle hållas i Umeå gjordes en minutiös planering mellan riksnyheterna och Norrbottensredaktionen.

Rättegången skulle bevakas med livesändningar, scribble, nyhetsartiklar och tv-inslag - allt med gemensamma krafter. På rättegångens första dag kastades hela planeringen omkull. En 19-årig kvinna som varit försvunnen i Gävleborgstrakten hittades mördad. Riksnyheterna skiftade fokus och det tillresta teamet kallades tillbaka från Umeå.

Kvar för att följa Kaj Linnas öde satt en ensam lokalreporter, 27 mil från sin redaktion.

Det var rätt grinigt på Luleåredaktionen den här morgonen. Riksnyheterna upplevdes för stunden som en opålitlig partner i en olycklig kärleksrelation.

Ge större plats för det lokala

När Charlotta Friborg ringde och frågade om jag ville hoppa in några veckor som digital dagchef tackade jag ja på stående fot. Vilket ypperligt tillfälle att få ge större plats för det lokala materialet.

Men efter en kort introduktion satt jag där i skarpt läge. Inflödet av nyheter kom från hela världen och var omöjligt att överblicka. Trycket var hårt från alla håll, från utrikesreportrar, kulturredaktörer, teamet i Almedalen och inte minst från de lokala redaktionerna som ville slå sig in på rikslöpet.

Plötsligt upptäckte jag hur jag skiftade fokus. Kunde verkligen inte den lokale chefen förstå att den stora nyheten från den lilla kommunen inte kunde mäta sig mot kärnvapentestet i Nordkorea?

Plötsligt förstod jag riksnyheternas beslut att lämna Umeå den där dagen i maj. Jag förstod också vikten av framförhållning med den planerade journalistiken. Överraskningar i form av gediget lokalt material rann som sand mellan mina fingrar, trots att vi var mitt i värsta sommartorkan. Det som inte fanns med i planeringen och inte var av breaking-karaktär försvann ofta i bruset.

Vi ska värdera olika

Vi kan ha hur många workshops som helst, men vi kommer inte att lösa alla knutar. Vi SKA helt enkelt värdera nyheter olika.

Det är just förmågan att värdera Sveriges och världens nyhetsflöde ur många olika perspektiv som är SVT:s unika styrka.

Mitt svar på Elinor Schangs fråga ”Hur kan vi göra det bättre” är att vi måste våga ta varandras perspektiv då och då för att förstå varandra bättre.

I den bästa av världar kan fler medarbetare och chefer då och då få byta arbetsplats med varandra. Inte nog med att förståelsen skulle öka, vi skulle också dela med oss av kreativa lösningar och arbetssätt - och vi skulle närma oss varandra.

 

Jag skickar vidare stafetten till Eva Landahl på riksnyheterna med frågan: "Vilka är de största utmaningarna ur ditt perspektiv inför valåret 2018?"

Plötsligt förstod jag riksnyheternas beslut att lämna Umeå den där dagen i maj. Jag förstod också vikten av framförhållning med den planerade journalistiken. Överraskningar i form av gediget lokalt material rann som sand mellan mina fingrar, trots att vi var mitt i värsta sommartorkan.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

24 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör