10 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Helène Sahlin
Sista ordet
Helène Sahlin, SVT HR Kommunikation

Publicerad 22 september 2017 07:00 - Uppdaterad 27 september 2017 10:41

Tiden går fort när man har roligt!

Det skulle vara roligt att för en liten stund få titta in i det företag, som jag för 20 år sedan för första gången, satte min fot i.

Det var ett SVT med nästan 3 000 anställda, med eget perukmakeri där man knöt peruker till produktionerna för hand, eget hattmakeri, egen animatör som skapade, ritade och färglade tecknad film, 16 bilder i sekunden, om jag minns rätt.

Det var en helt annan tid. Ingen hade hört talas om interaktiv TV, SVTi var inte ens påtänkt. Digitaliseringen var i sin linda med start av SVT24 – med speciell skrivning i kollektivavtalet om visstidsanställningar för denna försöksverksamhet.

Självständiga regioner

Sam Nilsson satt vid rodret för 25:e året. Företaget var organiserat i regioner, som var helt självständiga med egna HR-avdelningar, ekonomiavdelningar, produktionsavdelningar m m.

Det rådde intern konkurrens om programmen och fortfarande fanns andan av att SVT är till för ”mig”. Ett starkt minne var när Nöjeschefen beställde ett porträtt av Lill Lindfors, och fick ett om Ulf Lundell. Producenten ”kände inte” för Lill helt enkelt. Så var det på den tiden.

Smärtsamma processer

År 2000 – 2004 – 2008 var år då det gjordes stora omstruktureringar och förändringar på företaget.

Suveräna regioner blev självständiga enheter, blev centraliserade divisioner. Personalantalet sjönk till dagens 2 100 tillsvidareanställda genom både frivilligpaket och smärtsamma uppsägningsprocesser.

Förändringarna har avlöst varandra allt sedan dess. Kompetenser har försvunnit och nya har skapats. SVTi har vuxit från att ha varit en liten ”speed boat” på två/tre medarbetare till det framgångsrika ”skepp” det är idag.

Programdialogen genomfördes 2007/2008, omvärldskunskapen ökade och vi myntade bl a begreppet ”Publiken främst”. Kulturen förändrades successivt.

Bygga nya broar

Det har runnit mycket vatten under broarna sedan den där höstdagen 1997 och nu är det dags att bygga en ny bro – in i framtiden. Både för SVT och mig.

Nu siktas det mot SVT 2020. SVT ska förverkliga sina nya strategiska riktlinjer: ”Broadcast och On-line lika viktiga”, ”Hela Sveriges Television”, ”Innehåll och tjänster i världsklass”, ”Nyfikenhet, förståelse, engagemang”, ”Lätta att hitta, lätt att prata med”, ”Ett prisvärt SVT”.

Det går inte att slå sig till ro, leva på gamla lagrar och tycka att det är bra som det är, utan det gäller ju att hela tiden anpassa sig och vara flexibel för att möta förändringar hos publiken, tekniken och omvärlden. För public service i framtiden!

Går vidare

Nästan på dagen 20 år efter att jag steg in på SVT, stiger jag ut. En svindlande tanke i november 1997. Tiden går fort när man har roligt. Och roligt har jag haft. Det är väl det som gör att man stannar så länge på en arbetsplats?

Att ha roligt, möta en massa härliga människor som också brinner för public service och samtidigt få möjlighet att utvecklas, har gett mig motivation och glädje och skapat en stor lojalitet mot företaget.

Tydliga värderingar

Att få ha varit en del av detta företag, med så tydliga värderingar och ett så angeläget syfte, har varit en ynnest för mig.

Att få vara med och förändra företaget i linje med samhällets utveckling och tittarnas förändrade beteenden har varit både stimulerande och utmanande.

Det har varit intensiva år med många förändringar/omställningar/omorganisationer, otaligt mycket bemanningsfrågor, många styrgruppsmöten, många möten över huvud taget med fantastiska och inspirerande människor, om olika frågeställningar och utmaningar, i syfte att ”skapa ett utbud som engagerar, underhåller och berikar – i allmänhetens tjänst”.

Konsult och coach

Inte bara min väg till jobbet kommer att förändras nu, utan även arbetskamrater, arbetsinnehåll, arbetstider och sammanhanget i stort. Det känns både spännande och lite läskigt.

Tryggheten som en fast anställning ger och allt vad det innebär, kommer att bytas ut mot en friare tillvaro som konsult inom HR och som coach/mentor.

Jag kommer med värme att se tillbaka på 20 fantastiska år på SVT! På alla härliga människor jag lärt känna, på alla inspelningar och evenemang jag varit på, på kontakten med våra fackliga kamrater där vi ofta stångats om vägen mot det gemensamma målet. Alltid med respekt – för att skapa en bra arbetsplats och ett framgångsrikt SVT.

Tack!


Den 31 oktober slutar Helène Sahlin på SVT efter tjugo år för att bli konsult och coach/mentor i eget företag.

Helène har arbetat som HR-direktör i många år och innehaft flera HR-chefstjänster. Nu senast som tf Chef Arbetsgivarfrågor och Lön, SVT HR Kommunikation.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

45 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör