23 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Chralotte Hellström
Stafetten
Charlotte Hellström, Projektledare SVT Dokumentär

Publicerad 6 september 2017 07:00

En bra dokumentär ska fascinera, beröra och väcka nyfikenhet 

Johanna Gårdare skickade vidare Stafetten till Charlotte Hellström, projektledare på SVT Dokumentär, med frågorna:"Vad är det i en människas berättelse som gör den relevant för många andra?" och "Hur tänker ni när ni väljer vem som får sin berättelse berättad?""

När jag fick Johannas fråga hade jag precis träffat en av våra frilansfilmare. Hon visade mig ett råmaterial som övertygade mig - den här storyn måste vi berätta!

En kvinna i femtioårsåldern, som är skild sedan flera år, längtar efter kärlek. Hon börjar dejta, men tröttnar. Männen är för tråkiga. Men så plötsligt händer det. Där står han. Rolig, charmig, omtänksam, attraktiv och kärleksfull. De inleder en relation och hon tänker ”wow, det här är mannen jag väntat på!”.

Tills hon några veckor senare upptäcker att 23 (!) andra kvinnor känner likadant. De har, precis som hon, inlett en relation med mannen.

Börjar filma kaoset

Den här kvinnan råkar vara frilansfilmaren själv och när den första chocken lagt sig bestämmer hon sig för att börja filma det kaos av starka känslor hon hamnat i. Förälskelse, hat, hämnd.

Hon söker upp flera av de andra kvinnorna, välutbildade med ganska stark ställning i samhället. De har skapat en facebook-grupp. Några är ursinniga, andra förkrossade men ingen av dem har tidigare känt sig så sedd av en man. Vem är han?

Han påstår sig vara djupt förälskad i vår dokumentärfilmare och hon bestämmer sig för att fortsätta utforska deras relation - med kameran vid sin sida. Vill du se den här filmen? Jag också.

Vår nyfikenhet

Ja, vad är det som gör en dokumentärfilm relevant för någon annan?

Jag tror det handlar om vår nyfikenhet på andra och oss själva. Att en historia blir så personlig och detaljerad att den blir allmängiltig och genom det skapar igenkänning. Att bli berörd av en annan människas öde och få möjlighet att fundera på sitt eget.

Eller bli fascinerad för att det skiljer sig så fundamentalt. Man brukar säga att verkligheten överträffar dikten. Och så är det verkligen. Det finns så många dokumentära scener som aldrig hade fungerat i ett fiktionsmanus. Det blir inte trovärdigt (23 flickvänner!).

Ett annat sätt, som jag personligen tror är oöverträffat, är att kunna kombinera humor och allvar. Att inte ta sig själv eller andra på alltför stort allvar. Humor är inget hinder!

Sedan finns det ju ämnen där vi redan är ihopkopplade och har gemensamma referenser, som när det gäller stora händelser som diskoteksbranden i Göteborg, eller personligheter som de flesta av oss har en relation till, så som Astrid Lindgren, Zlatan Ibrahimović eller Thorbjörn Fälldin. Då kan dokumentären ha en samlande effekt.

Vi vill ha bredden

Hur tänker ni när vi väljer vem som får sin berättelse berättad? 

Vi vill ha en bredd i vårt utbud. Ibland anklagas vi för att vara spretiga.

Vår utgivning kan ena veckan bestå av en dokumentär om en tidigare fängslad afghansk tjej som nu söker ett nytt liv i Sverige, nästa vecka om Peder Fredricsons vinnarhäst All in. Vi är ute efter den variationen - att spegla hela Sverige och genom det skildra olika öden.

Självklart tittar vi på en lång rad olika aspekter när vi fattar beslut om vem som ska få sin berättelse berättad. Och precis som vi tittar på vem som står framför kameran tittar vi även på vem som står bakom. Genom vems ögon och temperament ska berättelsen skildras?

Sett till dokumentärutbudet som helhet är det avgörande att många röster kommer till tals. 

Vår ambition är att varje tittare då och då ska hitta en dokumentärfilm som känns som den är gjord just för dem!

 

Jag skickar vidare stafettpinnen till Elinor Schang, ämnesredaktör på SVT Nyheter. Morgonstudion är nu i full gång, vilket känns som en spännande förändring framåt. Nyheterna ska självklart stå fria från resten av programverksamheten, men jag kan ibland tycka att TV4 är bättre på att lyfta sitt eget innehåll i sina egna kanaler än vi på SVT. Jag undrar: "Vad behöver SVT Nyheter från oss andra i programverksamheten för att gå igång och inspireras? Hur tror du att vi kan bli bättre på att samarbeta?"

 

Fotnot: Se svenska dokumentärfilmer på svtplay året om och varje torsdag kl 20.00 i SVT2.

Vi är ute efter den variationen - att spegla hela Sverige och genom det skildra olika öden.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

16 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör