23 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Åsa Edlund Jönsson
Nyhetskrönika
Åsa Edlund Jönsson, Sportchef

Publicerad 28 augusti 2017 10:55

Nu blir det mer morgonsport i tv!

SVT Sport har sänt sportnyheter på morgonen ända sedan 1993 när SVT startade med morgonsändningar på vardagar.

Nu är vår ambition att erbjuda tittarna ännu mer sport inom ramen för Morgonstudion - men det kommer att ske på ett nytt sätt.

Vi kommer inte som tidigare att ha en lång nyhetssändning varje heltimme utan istället rapportera kort om sport varje hel- och halvtimme och däremellan göra plats för fördjupningar som återkommer under hela morgonen.

När vi började sända sportnyheter i morgonsändningarna i början på 90-talet turades två programledare om att sköta våra sändningar, Peter Jonsson och Niklas Jälevik.

I nya Morgonstudion kommer det allt som oftast vara tre personer som delar på uppdraget: Dusan Umicevic, AnnaMaria Jansson och Niklas Nord.

Från premiären av Morgonstudion.

Från premiären av Morgonstudion. SVT Sports Dusan Umicevic (t.v) tillsammans med nyhetsprogramledarna André Pops och Karin Magnusson. (foto: SVT)

Plocka upp snackisar

– Morgonstudion ska vara ledig och inbjudande. Jag hoppas att tittarna känner att dom ”hänger med oss” snarare än att dom får sportnyheterna serverade på ett fat, säger Dusan Umicevic och fortsätter:

– Sen handlar all journalistik om att göra urval. I det nya programmet kanske ämnena är färre men mer uttömmande. Vi ska försöka plocka upp snackisar, vi minskar kanske lite på redovisningen och jag hoppas att det blir ett mer personligt tilltal.

Utvecklats under åren

Sportrapporteringen på morgonen har utvecklats under årens lopp i SVT.

Vi har varit en del av Rapport, vi har sänt varje heltimme, vi har sänt på kvartslagen, vi har haft sportpaneler på måndagar, expertinhopp vid större nyhetshändelser och många av våra SVT Sport-reportrar och kommentatorer har gästat morgonprogrammet och bidragit med sin kunskap.

Själv jobbade jag med morgonsändningarna under sju år, både som programledare för Sportnyttdelen i Rapport, men också som hockeykommentator med fokus på fördjupningar kring svensk landslagsishockey och NHL.

Här ser ni en bild från 2005 när jag gästade Mats Nyström i Gomorron Sverige och pratade om nattens NHL-premiär och Sidney Crosbys debut.

Åsa Edlund Jönsson i sportstudion 2005.

Mats Nyström (t.v) var under flera år programledare för både Gomorron Sverige och nyhetsprogram från SVT Sport. På bilden diskuterar jag (t.h) och Mats nattens NHL i Gomorron Sverige år 2005.

Medverka vid nyhetslägen

Och på samma sätt hoppas vi nu kunna engagera flera av våra sportprofiler inom ramen för Morgonstudion.

Tanken är att initierade reportrar och kommentatorer, som till exempel Jacob Hård och Chris Härenstam, eller våra expertkommentatorer ska kunna medverka vid olika nyhetslägen för att berika programmet med sin kunskap.

Sedan kommer också större nyhetshändelser inom sport att få mer utrymme i programmet.

Men vi tar det steg för steg.

Nu är premiären avklarad och vi inleder nästa fas som handlar om finjustering och förbättringar - och där välkomnar jag alla tankar och förslag.

Åsa Edlund Jönsson i sportstudion 2004.

Så här såg det ut 2004 när jag sände Sportnytt inom ramen för Gomorron Sverige. En mörk och ganska trist studio var kuliss på den tiden, långt ifrån dagens ljusa och moderna studio från vilken Morgonstudion sänder.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

14 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör