21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Johan Ripås
Sista ordet
Johan Ripås, Afrikakorrespondent

Publicerad 5 maj 2017 07:00

Allt tuffare klimat för tusentals journalister

När jag härom dagen såg att utgivare i Sverige skrev att de var beredda att sitta i fängelse för pressfriheten hajade jag till lite.

Inte för att det på något sätt var en märklig kampanj, utan för att det lät så osannolikt att något sådant skulle ske i Sverige. 

I Afrika är fängelse däremot en högst påtaglig risk för mängder utgivare och journalister.

Min vän John-Allan Namu är en av Kenyas, och kanske kontinentens, bästa grävande journalister. Han har inte bara varit tvungen att fly landet på grund av granskningar han gjort, utan har också vid många tillfällen högst konkret fått uppleva maktens reaktioner på det han publicerat.

Allt tuffare klimat

John-Allan är en av tusentals afrikanska journalister som arbetar i ett allt tuffare klimat. Pressfriheten är på nedgång på många håll. Även här i det öppna och demokratiska Sydafrika kommer oroande rapporter. 

Västerländska journalister med starka mediehus i ryggen måste också räkna med repressalier. Kollegan Jerome Starkey från The Times, blev stoppad på flygplatsen i Nairobi. Efter flera timmar i förvar och utan att få veta vad han var anklagad för deporterades han till England.

En säkerhetsrisk, sa myndigheterna senare. En pågående granskning som han gjorde är ett troligare skäl.

Fake news

Fake news-debatten har nått Afrika också. Den har givit ytterligare argument för makthavare att trycka på censurknappen. Informationsflöden stoppas regelmässigt i valtider. Särskilt socialmedia och då med argumentet att man vill förhindra att lögner sprids eller så hänvisar man till säkerhetskäl.

Det tar tid och krävs mycket arbete för att skapa en stark och fri mediekultur. Att förstöra går snabbare. Lite hot, statuera några exempel och vips så skrämmer man till tystnad. 

Djupt imponerad

Därför att jag djupt imponerad över många afrikanska journalister, som ändå väljer att arbeta i detta klimat.

Jag är också tacksam över det stöd jag oräkneliga gånger har fått av människor i många länder. Vid flera tillfällen har folk spontant skanderat något i stil med ”free press” och lett mig förbi besvärliga poliser. 

Som journalist bemöts jag oftast med stor respekt av människor. De ser mitt arbete som oerhört viktigt. Jag hoppas att jag återgäldar den respekten i min rapportering. 

Tilal Altaib: Jag njuter av yttrandefriheten i Sverigeöppnas i nytt fönster

Pressfriheten är på nedgång på många håll. Även här i det öppna och demokratiska Sydafrika kommer oroande rapporter. 

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

14 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör