15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Maria Groop Russel
Ledarkrönikan
Maria Groop Russel, Divisionschef SVTi/ATV

Publicerad 24 mars 2017 07:00

Men blanda inte in mig i vår relation!

Rubriken ovan och nedanstående replikväxling kommer från en gammal Yrrol- eller Lorrysketch där Susanne Reuter och Johan Ulveson är ett par som har det sisådär med sin relation, skulle man kunna säga.

En av dem säger:

- Du lyssnar ju inte på mig.

Den andra säger:

- Men du hör ju inte vad jag säger.

- Men du lyssnar ju inte på mig.

- Men du hör ju inte vad jag säger.

- Men du lyssnar ju inte på mig…

Och så fortsätter det så, med två missförstådda människor helt utan förmåga att kunna förstå varandra. Rolig och sorglig sketch, med ett viktigt budskap.

Svårt att förstå

I artisten, poeten och sångaren Emil Jensens fina vinterprat, talar han bland annat om hur fruktansvärt svårt människor har för att förstå något av vad någon annan säger.

Det är ju fantastiskt att vi människor kan kommunicera med varandra. Inte bara med kroppsspråk, miner och ljud. Utan med ord, med språk.

Det oroväckande är, om det stämmer som Emil säger, att av det vi hör är det bara 20 procent - en femtedel - som vi faktiskt förstår och tar till oss. Resten, det vill säga 80 procent, fyller vi själva i med förutfattade meningar, förhoppningar, förväntningar och fördomar. 80 procent!

Dåliga dagar

Därtill kan vi lägga att människor ju vid olika tillfällen är mer eller mindre vänligt inställda till att förstå varandra eller inte.

Dåliga dagar på SVT, ja det har hänt, så kan det kännas som i den där Lorrysketchen. Trots att vi pratar så mycket med varandra, faktiskt inte alls förstår varandra eller lyssnar på varandra. Trots att vi alla valt att jobba här. Trots att vi alla faktiskt brinner för SVT:s uppdrag.

Man kan ju fundera på om detta betyder att det inte är någon idé att ens försöka, eftersom det verkar vara så svårt. Men inget kan vara mer fel. Som vanligt är det egentligen ganska enkelt.

SVT Nyheter har under ett par månaders tid genomfört ett stort fikaprojekt tillsammans med publiken. Med ambitionen att lyssna. Inte berätta hur det är.

En fikakorg. Ett öppet samtal. En uppriktig vilja att just lyssna och lära.

Upprymda och omskakade

Och resultatet är dubbelt bra.

Nyhetsmedarbetare som kommer tillbaka är ömsom upprymda, ömsom uppskakade med massor av nya insikter. De nya fikakompisarna som fått besök, känner sig sedda och just lyssnade på.

De nya insikterna. De nya relationerna i kombination med SVT:s uppdrag, all kunskap vi redan har och den vilja som finns här att berätta om sådant som är viktigt på olika sätt - och faktiskt också vara beredd att förändra det som inte fungerar, är en fantastisk förutsättning att utveckla det vi gör på nya mer relevanta sätt för publik och användare.

Alla som deltagit i fikaprojektet känner sig som vinnare. Ingen förlorade. Ingen försökte övertala någon annan och alla fick nya insikter. Så enkelt.

Samtalsaktivisterna

Ett annat liknande initiativ är samtalsaktivisterna i Malmö. Ett initiativ som startade därför att så många unga idag upplever att de är utanför, inte blir lyssnade på varken av varandra, makthavare, myndigheter eller vuxna.

Visionen är att minska avståndet mellan människor i samhället genom samtal som ökar kunskap och förståelse – om och för varandra.

Här är deras grundprinciper för samtal:

  • Lyssna för att förstå
  • Ge och ta plats
  • Tala utifrån dina upplevelser
  • Lämna egot hemma
  • Utgå ifrån att alla har goda intentioner

Så, med några nya små knep, blanda gärna in både mig och många andra i vår relation.

Bara gört! För det är helt nödvändigt.

Det oroväckande är, om det stämmer som Emil säger, att av det vi hör är det bara 20 procent - en femtedel - som vi faktiskt förstår och tar till oss. Resten, det vill säga 80 procent, fyller vi själva i med förutfattade meningar, förhoppningar, förväntningar och fördomar.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

21 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör