23 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Kenny Adersjö
Sista ordet
Kenny Adersjö, Projektledare SVT Dold

Publicerad 25 november 2016 06:30

SVT Dolds hack-tjänst - en succé

Det här är historien om hur en bisak snabbt kan bli huvudsak och om hur överrumplad man kan bli som liten redaktion, men hur starka SVT blir tillsammans.

Det är historien om en databas.

På Dold, vårt undersökande program för en yngre målgrupp, försöker vi hitta ämnen som ligger nära vardagen och som går att iscensätta och göra tydliga.

Under en research om bedrägerier på nätet dök påståendet upp om att miljontals läckta databaser, ofta med lösenord i klartext, florerar på nätet.

Halv miljard konton

För att testa påståendet bad vi en säkerhetsexpert tråla nätet på redan läckta databaser, för att se vad man relativt enkelt kunde hitta. Döm om vår förvåning när resultatet blev en halv miljard konton, varav minst 10 miljoner med svensk koppling.

Det var allt från små svenska sajter och forum till delar av de stora jättarna som läckt. Det var flera år gamla läckor, blandat med nya och hittills okända. Det var lösenord i klartext, sådana som enkelt gick att dekryptera och i en del fall hårt krypterade lösenord.

Med databasen som grund gjorde vi ett reportage som handlade om att skapa medvetenhet hos såväl gemene man som att undersöka hur folkvalda, makthavare och andra hanterar sina konton.

Där kunde den här historien ha slutat. Med ett angeläget reportage som hade setts av några hundratusentals personer.

Göra annorlunda biprodukt

Nästan alla vi träffade och intervjuade under resans gång frågade om vi kunde söka på deras e-post eller någon anhörigs.

Där någonstans föddes idén att göra en annorlunda biprodukt. Skulle det gå att på ett säkert sätt göra delar av databasen offentlig, så att du, jag och alla andra som undrar själva skulle kunna söka?

Då SVT internt är hårt arbetsbelastade med digitala satsningar var alternativet att gå externt. Byrån Wenderfalck fick uppdraget att snabbt och för en billig penning göra en layout och en applikation. SVTI stöttade upp med tekniska råd, förvaltning och inte minst med en säkerhetsgranskning.

7 miljoner sidvisningar

Genom ett sedvanligt gott samarbete med Nyheterna förberedde vi kringpubliceringar och klockan 06.00 i tisdags lanserades paketet.

Nu tre dygn senare kan man konstatera att intresset från allmänheten var enormt. Över 7 miljoner sidvisningar och över 1,6 miljoner unika besökare skapade enorm uppmärksamhet.

De flesta verkade uppskatta tjänsten som en god public service-gärning, men det fanns så klart också de som hade kritik. Att läckorna borde ha daterats. Att informationen kunde varit tydligare. Och om det verkligen var en SVT-uppgift att tillhandahålla tjänster som den här?

Kunde ha varit tydligare

Precis utkommen ur några dygns intensiv mediehysteri kan jag konstatera att det så klart finns visst fog för delar av kritiken. Vi kunde ha varit tydligare och vi kunde ha lagt betydligt mer resurser på denna biprodukt. Inte minst om vi hade kunnat ana genomslaget.

Men jag kan också konstatera att journalister och andra gladeligen uttalar sig om ”att alla läckor är gamla” eller att ”inget nytt finns” utan att ha en aning om vad databasen innehåller.

Nu ska vi i lugn och ro samla intrycken och utvärdera. Bland annat hur vi bättre kan samordna oss när trycket blir enormt på en liten redaktion som råkar få enorm spridning.

Men först ska vi glädjas lite över en tjänst som verkar ha uppskattats av de allra flesta.

Döm om vår förvåning när resultatet blev en halv miljard konton, varav minst 10 miljoner med svensk koppling. Det var allt från små svenska sajter och forum till delar av de stora jättarna som läckt.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

21 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör