23 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Erika Bjerström
Nyhetskrönika
Erika Bjerström, Utrikeskommentator

Publicerad 11 november 2016 07:00 - Uppdaterad 11 november 2016 15:12

Vilka ord kan jag använda i min rapportering?

Jag sitter framför datorn och har skrivit "katastrof",  men jag tvekar. Får jag som kommentator på SVT uttrycka mig så?

Min analys skrivs dagen som Donald Trump blev vald och jag skriver om vad hans politik kommer att innebära för det globala klimatarbetet. Att USA lämnar Parisavtalet. Att USA kommer ställa in sina betalningar till FNS gröna klimatfond.

Samma tvekan har jag känt under de år jag som USA-korrespondent bevakat valrörelsen på plats.

Vilka ord kan jag använda i min rapportering? När jag ställdes inför Donald Trumps utfall mot svarta, muslimer, latinos, kvinnor, handikappade.

När han gång efter gång bröt mot de demokratiska värden som vi på SVT  har i uppdrag att förvalta och skydda?

Hålla en neutral ton

I den dialog jag hade med ansvariga utgivare kom vi fram till att vi måste hålla en neutral ton. Vi har i uppdrag att sköta en balanserad valbevakning.

Men när blir neutralitet ett annat ord för likgiltighet när nån sparkar på demokratin? 

Jag reste runt till de nerlagda gruvdistrikten i West Virginia, till Alabama, till Georgia, Nebraska och nerlagda stålverk i bergen i Pennsylvania. Och där, långt ifrån den liberala eliten i New York, Washington eller Hollywood är det som vi ju vet helt andra frågor som vuxit sig starka.

Vreden över stagnerade löner. Permanent arbetslöshet. Att inte ha råd att skicka sina barn till college. Över att det idag i vissa delstater finns fler latinos än vita och där spanskan blivit förstaspråk. Att det numera är tillåtet för homosexuella att gifta sig.

Trump blev deras röst

Världen förändras snabbt och många av Trumps väljare hänger inte med. Många sa sig längta till 50-talets USA. Donald Trump blev deras röst och det bar honom ända till Vita Huset. 

En affärsman som vill begränsa medierna och fängsla sin motståndare Hillary Clinton.

Amerikanska medier sitter idag med sina tappade hakor och fattar ingenting. I Trumps retorik blev de till en del av etablissemanget och konspirationen.

För oss journalister i Europa finns en lärdom. Valet av Donald Trump beskriver en rak linje till högerpopulister i Europa som Marine le Pen, Gert Wilders, Victor Orban och har släktskap med delar av Sverigedemokraterna.

Triumferande mail

Min mejlkorg var imorse full av triumferande mejl från SD-väljare som jublar över Trumps seger. Som hatade min SVT-krönika ”Den vite mannens sista strid” (26 september) om hur den demografisk sett krympande skaran vita män skulle kunna föra Trump till makten. 

Hur ska vi skildra deras oroliga väljares frågor? Behålla respekten för deras tolkning av vad de är med om? Samtidigt som vi skyddar demokratiska fundament såsom jämlikhet och mångfald?

Det samtalet har vi fört ett tag men nu är det riktigt bråttom.

Vilka ord kan jag använda i min rapportering? När jag ställdes inför Donald Trumps utfall mot svarta, muslimer, latinos, kvinnor, handikappade. När han gång efter gång bröt mot de demokratiska värden som vi på SVT  har i uppdrag att förvalta och skydda? 

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

37 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör