23 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Richard Westman
Stafetten
Rickard Westman, Gruppchef Utveckling, Nyheter & Sport

Publicerad 22 juni 2016 07:00

Journalister och utvecklare jobbar sida vid sida

”Hur går experimentet med Quickshot-teamet egentligen till?” löd stafettfrågan som Gereon Kåver skickade vidare till Rickard Westman, gruppchef utveckling Nyheter & Sport.

För att svara på det behövs lite bakgrund till vad Quickshot-teamets uppgift är – och hur de skiljer sig från våra övriga team på SVTi, svarar han.

På SVTi har vi i dag fem team som i olika konstellationer jobbar med utvecklingen av sport- och nyhetstjänsterna:

  • två team som jobbar med webbtjänsten svt.se/nyheter
  • ett team som bygger den nya nyhetsappen för iphone och android
  • ett team som bygger sporttjänsten
  • …samt Quickshot-teamet då, vars uppdrag är att svara mot innehållsliga redaktionella behov i närtid, snarare än långsiktig utveckling av tjänster.

Visualiseringar

Förhoppningen är att Quickshot ska kunna leverera det som ofta är svårt att prioritera in i de andra teamen: visualiseringar av ett skeende i form av till exempel grafik eller tidslinjer, crowd source-projekt, databasjournalistik med mera.

De har även möjlighet att enklare och snabbare labba och testa idéer och på så sätt fungera som experimentverkstad för nyhetstjänsterna i stort. Faller experimenten väl ut kan vi sedan välja att bygga stöd för dem i våra publiceringssystem.

Få begränsningar

Begränsningarna för Quickshots uppgifter är få, men det finns några ramar för verksamheten. Till exempel ska Quickshot INTE jobba med uppgifter som typiskt sett hör hemma i de andra nyhetsteamen, som t ex utseendet på våra artikelmallar eller funktioner i CMS:et.

En annan begränsning är storleken på projekten. För många större projekt riskerar att göra teamet mindre snabbrörligt, framförallt om det skulle inträffa en större nyhetshändelse där deras kompetenser behövs med kort varsel.

Större kontaktytor

Ett annat – kanske inte lika uttalat men minst lika viktigt – syfte är att göra kontaktytorna mellan nyhetsredaktionen och SVTi större.

Vi måste prata och hänga med varandra i mycket högre grad än vad vi gjort hittills, och vi tror att Quickshot-teamet kan hjälpa till att bygga broar mellan redaktionen och utvecklarna.

Joint venture

Så för att svara på Gereons fråga: Quickshot-teamet är ett ”joint venture” mellan SVTi och nyhetsdivisionen där journalister och utvecklare jobbar sida vid sida på lika villkor, med gemensamma projekt och mål.

Två utvecklare från SVTi, Martin Hedström och Fredrik Edgren, bildar tillsammans med Robin Linderborg, Linnea Heppling från redaktionen och Jens Falkman Lundberg från SVT Grafik ett gemensamt team över divisionsgränserna.

Resultatet hittills? Här hittar ni tre exempel:

Hyrestestetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Historien om Zikalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Dilma Roussefflänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Och det är garanterat bara början.

 

Jag vill skicka stafettpinnen till Niklas Skaar, tf produktägare för nyhetsteamen på SVTi, med följande fråga: Du som konsult, med erfarenhet från många olika branscher, har ofta ett annat perspektiv på vår verksamhet än det gängse på SVT. Om du skulle ge SVT Nyheter ett råd inför framtiden, vilket skulle det bli, och varför?

Vi måste prata och hänga med varandra i mycket högre grad än vad vi gjort hittills, och vi tror att Quickshot-teamet kan hjälpa till att bygga broar mellan redaktionen och utvecklarna.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

6 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör