21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Lena Glaser
Nyhetskrönika
Lena Glaser, Programdirektör

Publicerad 10 maj 2016 17:19 - Uppdaterad 10 maj 2016 17:20

ESC har aldrig varit viktigare än nu

Ikväll smäller det. Första semifinalen i Eurovision Song Contest drar igång klockan 21.00 ikväll och så den andra på torsdag, inför den stora finalkvällen på lördag.

Många av er är ju fullkomligt uppdaterade. Men för er som känner att ni vill ha lite bättre koll finns allt att läsa härlänk till annan webbplats, eller för den som vill följa Viktor Frisks rapportering under veckan, härlänk till annan webbplats.

En 320 kvadratmeter stor scen som väger 30 ton med en ledskärm på 37x10 meter. Det är inte för inte som Eurovision Song Contest är Europas största tv-produktion (om man bortser från sport).

Idén håller än

Idén om ett gemensamt tv-program för alla i Europa, som uppstod för över 60 år sedan, håller än.

Behovet av gemensamma upplevelser och lägereldar har kanske aldrig varit så stort som nu och den här typen av gemensamma kulturyttringar aldrig så viktiga.

”Det hela handlar om att skapa tv-magi”, som tävlingsproducenten Christer Björkman säger. Tv-magi och mänskliga möten.

Kultur och möten kring sång, musik och dans - vad mer kan man begära? Alltihop handlar ju om ”The freedom of expression and the right to be whoever you choose to be”, som Björn Ulvaeus sa när han invigningstalade i Stockholms stadshus i söndags.

Mer än en slogan

För Eurovision Song Contest är så mycket mer än ett tv-program, Come together så mycket mer än en vanlig slogan.

Vi är så glada och stolta över att än en gång få vara värdar för detta numera lite ålderstigna, men ändå alltid lika ungdomliga och nydanande program, som på riktigt förenar människor mellan och inom olika länder i Europa och numera även utanför. (I år sänds Eurovision för första gången i USA!)

Flagghissning

Vilket annat tv-program har för övrigt flagghissning på Slottsbacken (pampigt!) dekorerade bussar och bilar, egen klubb på Skeppsholmen, eget torn i Kungsträdgården och över huvud taget en fest både i centrum och i ytterområdena som alla i Stockholm just nu kan vara med på.

Med fint väder dessutom!

SVT-bloggenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

10 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör