21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Per Yng
Ledarkrönikan
Per Yng, Sportchef

Publicerad 19 februari 2016 07:00 - Uppdaterad 25 februari 2016 13:42

SVT kan berätta hela historien

I förra veckan tog vår tids största bollgeni adjö. En fullpackad Liljeholmshall fick se pingisens ”Mr Magic”, Jan-Ove Waldner, svinga sin racket för sista gången i elitsammanhang.

Alla var där, alla sände – men det var bara SVT Sport som kunde berätta hela historien.

Historien om Waldner är egentligen också historien om Hasse Alsér, Kjell Johansson, Stellan Bengtsson, Mikael Apelgren, Jörgen Persson, Erik Lindh, Peter Karlsson m fl. Det är historien om något så märkligt som ett under där det lilla landet i norr under en epok kunde besegra det väldiga Kina i såväl singelspel som i lag.

I en flera decennier långs stafett från 60-talet överlämnades kunskap kring teknik, träning och taktik till nästa generation och till slut var vi där. Sverige var bäst och bäst av dessa bästa var J.O.

De formella höjdpunkterna är förstås OS-guldet i Barcelona 1992 och miraklet i Dortmund 1989 (5-0 Mot Kina i VM-finalen) samt VM-guldet i singel 1997, men jag tror ändå att det är vissa av de där osannolika enskilda bollarna, de speciella poängen och Waldners truliga oskuldsfullhet som fått honom att fästa sig fast i oss så där att man kan se hans signerade praktverk gång efter annan.

Starkt förknippat med SVT

Historien om svensk pingis är också starkt förknippad med SVT.

Bengt Grive och sedan Staffan Lindeborg lotsade oss igenom den långa resan fram till segrarna. Det var reportage från träningsläger, det var hemma-hos och givetvis mästerskap.

Det mesta finns bevarat i arkivet och när nu den sista föreställningen riggades kunde vi leta upp våra pärlor.

När det väl var igång och köerna ringlade utanför Liljeholmshallen var Lindeborg programledare för en sändning på SVT Sport som varade i 2,5 timme. Vi var inte ensamma om att sända, Bladet, Expressen, TV 4 och kanske några till - men det var ändå vi som kunde berätta hela storyn.

Vi hade bilderna, vi hade Lindeborg som varit med på hela resan och vi hade rätt gäster. Det blev en härligt otvungen avskedsfest.

Sportspegeln

Fast ändå inte riktigt. För i söndags gästade Waldner Sportspegeln och hade ett litet studiosamtal med Mats Nyström. Vi körde arkiv igen och igen. Före sändningen frågade J.O lite försiktigt:

- Visst har väl Sportspegeln nästan miljonpublik ibland ?

Så är det. Mellan 40-50 000 såg livesändningen från Liljeholmen på sajten, i Play eller via Sportappen och knappt 900 000 kollade Sportspegeln i söndags.

Kanske en ”Dubbelträff” på sitt sätt…

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

12 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör