23 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Fia Wirén
Stafetten
Anna-Sofia Wirén, tf Redaktionschef, SVT Nyheter Norrbotten

Publicerad 25 november 2015 07:00 - Uppdaterad 25 november 2015 11:50

Ett SVT - på riktigt!

Maria Dahlgren lämnade över stafettpinnen till Anna-Sofia Wirén, tf redaktionschef på SVT Nyheter Norrbotten med frågan: "Hur ska samarbeten mellan SVT-redaktionerna kunna utvecklas i större omfattning än vad som sker idag?"

Anna-Sofia svarar:

Människor som känner mig väl skulle förmodligen beskriva mig som modig och ganska gränslös. Det senare är förstås ett mindre smickrande adjektiv för de flesta, men jag tror att vi har mycket att vinna på att sluta upp med ”vi och de-tänket” och istället se SVT som en gränslös enhet med nästintill oändliga möjligheter.

De regionala nyhetshjulen och Sverigemötet en gång per vecka är ett steg i rätt riktning, men jag tror att det handlar om att i sin vardag slänga blicken över redaktionsgränserna.

När jag, efter nästan 15 år i den kommersiella världen, gjorde comeback på SVT i juli i år kände jag ren och skär lycka. Inga andra medieföretag i Sverige har samma möjligheter som vi har idag.

Pretentiöst kan tyckas, men det genomslag vi kan få med gemensamma krafter är ju helt fantastiskt - för att inte tala om hur mycket bättre produkterna kan bli om vi drar nytta av varandra.

Händelse i Turkiet blev lokal i Norrbotten

Låt mig ta ett exempel: I början av september blev situationen i Turkiet allt mer osäker efter att turkiska styrkor intensifierat jakten på kurdiska PKK-anhängare. Det spända läget märktes snabbt av på flera turistorter, däribland i Alanya, där det prokurdiska partiet HDP:s lokaler attackerades med stora demonstrationer som följd.

Mitt i detta brinnande inferno fanns en ung tjej från Boden vid namn Nathalie Larsson. Henne lyckades SVT Nyheter Norrbotten nå via Facebook, och bara timmar efter attacken hade vi en lång artikel på vår hemsida där Nathalie beskrev sina upplevelser och visade bilder från tumultet.

Vår utrikeskorrespondent

Chefen på en av våra lokaltidningar, som konsekvent irriterar sig på att ”Public service publicerar långa tidningsartiklar på nätet”, hörde snart av sig till mig med en syrlig kommentar via sms; -Vilken lång och bra tidningsartikel ni har från Turkiet på er hemsida idag.

I det ögonblicket var det härligt att kunna kontra med detta svar: -Tack! Håll utkik om en liten stund när vi publicerar vårt rörliga material. Vår utrikeskorrespondent är snart på plats.

Hörde ni? VÅR utrikeskorrespondent. Hur stort är inte det för en liten redaktion i Norrbotten?

Det visade sig, i dialog med Riksnyheterna, att Stefan Åsberg med fotograf var på väg till Alanya just den här dagen. Jag föreslog då att jag kunde boka upp Nathalie Larsson från Boden som en intervjuperson till Rapports team. Åsberg nappade.

Nathalie blev en liten del av inslaget i Rapport, men vi fick ett helt unikt råmaterial att redigera till våra lokala nyheter i Norrbotten.

Ett SVT, på riktigt

På samma sätt har andra duktiga medarbetare ute i landet berikat vår webb och våra sändningar på senare tid.

När vi gjorde en serie om klimatförändringarna ställde meteorologen Per-Erik Åberg upp som studiogäst via länk och gav nya perspektiv. Och mellan Norrlandsredaktionerna, inklusive samiska Oddasat, delar vi friskt på det bästa material vi har.

I Norrbotten sänder vi dessutom en hel del bra material från både Yle och NRK som är relevant för vår publik.

Jag tror att vi genom ökad dialog över redaktionsgränserna både kan berika de olika programmen och samtidigt knyta oss närmare varandra.

Vi kan vara ett SVT, på riktigt.

Stafetten skickar jag vidare till Fia Linderström, redaktionschef på SVT Nyheter Uppsala, med frågan: ”Hur ska SVT Nyheter nå en yngre publik”.

Hörde ni? VÅR utrikeskorrespondent. Hur stort är inte det för en liten lokalredaktion i Norrbotten.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

13 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör