7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Malin Ströman
Sista ordet
Malin Ströman, Utvecklingsansvarig Barn Online

Publicerad 25 september 2015 07:10 - Uppdaterad 28 september 2015 08:05

Kunskap om kod är en demokratifråga

I förra veckan bjöd vi in pionjären och läraren Karin Nygårds som visade ett litet gäng på ATV Barn och SVTi hur hon jobbar bl a med MIT:s fria programvara Scratch  i sin undervisning med lågstadie- och mellanstadiebarn.

Vi programmerade våra kollegor till dansrobotar och fick hjälp av Carl från KidsHackDay att bygga rörliga, blinkande sugrörsdjur med hjälp av en servermotor som väcker önskan om att berätta historier.

I programmeringsleken uppstår frågor som Karins elever besvarar själva. Måste jag lägga in så många instruktioner? Kan jag inte bara göra en symbol och upprepa bara den istället? Och vips, har de byggt en funktion. Så som kod fungerar.

Roligt att lära vad kod är

Vi ville visa att barn kan ha väldigt roligt när de lär sig vad kod är. Men varför är det så viktigt då?

Kunskap om hur kod fungerar är en demokratifråga. Den som surfar på Internet är stora delar av tiden bevakade av företag och institutioner som samlar in data och information om allt vi gör, data som ibland säljs vidare, ibland används för att visa rätt annonser och som mycket väl kan hamna i för oss helt okända händer.

När vi söker på Google presenteras resultatet utifrån algoritmer som ger oss olika träffar utifrån våra tidigare sökningar och besök.

Den som inte förstår vad kod är, och att allt vi gör online är kod och data, har svårt att förstå hur Internet fungerar och därmed sina demokratiska rättigheter. Pröva att fråga barn vad Internet är?

Fler borde programmera

Många spännande idéer som skulle kunna bli till företag, faller idag på att upphovspersonen inte själv kan programmera, eller har några vänner som kan, och därmed inte kan ta fram en prototyp att pitcha för investerare eller sponsorer med.

Start up-världen är full av unga killar som har vänner som är unga killar, och nästan aldrig tjejer.  Många andra idéer skulle kunna utvecklas och många andra företag skulle kunna byggas om fler kunde programmera.

Att kunna programmera uppfattas av många som svårt, abstrakt och något som bara en viss typ av killar gör.

Unga tjejer väljer bort teknik

Unga tjejer och även många killar väljer bort att jobba med teknik redan vid elva års ålder p g a att de inte tror att det är något för dem. Det är oftast inte sant.

Och företag skriker redan efter arbetskraft som kan programmera. Vi bryr oss inte om vilket språk de pratar, vilket kön de är, om de är introverta eller extroverta. Programmerare är en bristvara och ett mycket välbetalt yrke.

Nu hoppas vi att Lilla Aktuellt eller Morgonshowen har fått några nya idéer och lite inspiration till att prata mer om kod med våra tittare.

Programmering med barnlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Dansprogrammeringlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

#quirkbot på Instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

19 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör