21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Per Yng
Nyhetskrönika
Per Yng, Chef SVT Sport

Publicerad 4 september 2015 07:00 - Uppdaterad 4 september 2015 11:25

Nu drar Sporten vidare mot nya mål

Och hur är det i rättighetsvärlden då ?

Det är en av de vanligaste frågorna man får som sportchef på SVT. En typ av svar lyder så här:

- Tack ganska bra. Kan du låna mig några miljarder så blir det ännu mycket bättre.

Rättighetscirkusen inom sporten rullar vidare och en och annan agent kan snart  byta upp sig i klassen för lyxyachter som ligger i Monte Carlos hamn.

Det är snart dags för den årliga sportmässan i Monaco. Agenter, TV-bolag, idrottsförbund, arrangörer och alla med kommersiella kopplingar in i sporten försöker närvara. 

Affärer görs upp. Man lurpassar på varandra, nya kontakter tas och det mesta går förmodligen ändå till sist i stöpet på ett eller annat sätt. Eller som en mycket sliten amerikansk rättighetsköpare bakom mörka solglasögon uttryckte saken på mässans sista dag förra året:

- I will for sure get sacked when I get home. Bought to much and too expensive, you know.

Sporträttigheter live

Han är inte ensam om det, att köpa dyrt alltså.

En av få rådande sanningar just nu i tv-branschen är att starka sporträttigheter live är en av få saker som fortsatt tros kunna hålla uppe höga tittarsiffror och bra betalningsvilja.

Vi såg det när OS-rättigheterna för Europa drog iväg till hisnande nivåer. Amerikanska pengar (Discovery) talade ett tydligt språk.  Alla aktörer i Norden har väntat på detta steg från Discovery och nu kom det med besked.

Överhettning

Så på en redan het marknad avseende sport sker nu en överhettning och snart ska vi bevittna slaget om rättigheterna till Premier League för den kommande perioden.

Jag ska inte sia om hur det går i ”slaget om England” – men affären har naturligtvis stor betydelse för hur rättighetsgeografin kommer att se ut framöver.

Ny kostym på sporten

Hemma hos oss på sporten har vi gjort om. Ny kostym(organisation), fräschare lokaler, vi har byggt bättre samband i planeringen och nästan alla medarbetare har fått nya roller.

Vi har liksom blivit lite modernare på alla möjliga sätt. Lika roligt som det är att göra nytt - lika stökigt kan det vara att få ”funkis” på saker och ting direkt.

Därför är tålamod en dygd i dessa dagar.

Extra snäll

Till tålamod lägger vi också ett annat undervärderat begrepp. Snäll.

När det är jobbigt, nytt och motigt så ska man vara extra snäll. Inte kravlöst snäll. Utan så snäll som möjligt för verksamhetens bästa.

Nu drar SVT Sport vidare mot nya djärva mål. Där borta nånstans i minnenas allé står Grive, Plex och gänget och undrar hur det ska gå.

- Twitter är nog bra, viskar Grive

- Jag är mer för Instagram, kontrar Plex.

De är med oss. I själen.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

12 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör