21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Nyhetskrönika
Helène Sahlin, HR-direktör

Publicerad 14 augusti 2015 07:00 - Uppdaterad 17 augusti 2015 07:43

Det är lätt att välja det invanda och välkända

Första dagen efter semestern. Visst kunde vädret varit lite bättre, men oavsett det så har det varit härligt med ledigheten, ljuset och morgondoppet.

Jag följer rådet och gör en mjukstart. Arbetar mina första dagar på SVT-kontoret i Malmö. Roligt med lite omväxling och att träffa kollegor jag vanligtvis inte träffar så ofta.

Det är hög tid att planera för hösten, men jag började med en tillbakablick på våren. Sällan har vi rekryterat så mycket. 175 vakanser tillsattes. 48 återstår att ta tag direkt nu i augusti. Det är mycket!

De regionala nyheterna står för en stor del. Här har vi både utökat orter och gjort en stor kompetensomställning. Många har slutat och nya har anställts. Det känns svindlande med denna stora omställning.

Många medarbetare ska lära nytt, bryta invanda mönster, byta scheman och arbeta på ett annorlunda sätt. Det tar både tid och energi. All respekt för det. För många är SVT en ny arbetsplats. Jag hoppas att ni känner er hjärtligt välkomna och att ni blivit väl mottagna och fått/får en bra introduktion.  

Kompetensbaserad rekrytering

Vid rekrytering tillämpar vi s k kompetensbaserad rekrytering, som är en strukturerad process som syftar till att minska risken för diskriminering och garantera att vi behandlar alla lika, att den kandidat vi anställer uppfyller de krav vi ställer.  

En genomtänkt kravprofil ska garantera att vi inte bara rekryterar en kopia av föregångaren eller att vi sveps iväg av ”magkänslan”, utan att vi verkligen tänker till vilka kompetenser vi saknar och vad som behöver tillföras gruppen i form av ny kompetens, nya perspektiv och erfarenheter.

Igenkänningsfällan

Detta ställer stora krav på den som rekryterar. Det är enkelt att hamna i den ofta omedvetna ”igenkänningsfällan”.

Det är viktigt att utmana sig själv att inte alltid välja det invanda och välkända, att ifrågasätta och fundera över varför man tycker att just den kandidaten är bäst/mest kompetent? Är det för att han/hon liknar mig själv, liknar någon annan som jag uppskattar? Vad är det hos den andre som inte tilltalar mig?

Kan det finnas en underliggande bekvämlighet, rädsla? Viktigt att reflektera över var känslan kommer ifrån och vad den kan betyda.

De var mest lämpliga

För ett antal år sedan höll jag på att hamna i just denna igenkännningsfälla. Skulle rekrytera ett antal projektledare till en projektledarutbildning. Jag var noga med att sätta upp mål för jämställdheten, lika många kvinnor som män. Allt var riggat för en bra process.

I stunden insåg jag att tjejerna var väldigt kompetenta och lämpliga. Faktiskt mer lämpliga än killarna.

Men plötsligt gick det upp för mig varför jag premierade tjejerna. De var ju så lika mig själv. Vi resonerade på samma sätt, tänkte på ungefär likadant sätt. Som tur var kom jag på mig själv. Skam vore det väl annars. Resultatet blev bra 50% män och 50 % kvinnor.

Men jag tänker på hur lätt det är att trampa fel och helt omedvetet gå på igenkänningsfaktorn, det välkända, ja, det man känner igen.

Tre uttalade mål

På SVT har vi tre uttalade mål när det gäller rekrytering:

  • vi vill bli bättre på att spegla hela landet
  • vi vill öka den interna rörligheten
  • vi vill få en jämnare könsfördelning i våra yrkesgrupper

Dessa tre uttalade mål är inte alltid förenliga. Ibland krockar intressena. Inte helt lätt att hantera, men vi får utgå från vilken av målen som är viktigast i just den aktuella rekryteringen. Viktigast utifrån kompetens och gruppsammansättning.

Skaka om oss!

För att uppnå målen arbetar vi ständigt med att bredda rekryteringsbasen. Vi månar om att formulera annonserna så att de lockar och attraherar många, publicerar brett, bedriver viss uppsökande verksamhet på skolor etc för att få fler att uppleva SVT som en presumtiv arbetsgivare och på så sätt öka möjligheten att hitta den mest kompetenta/lämplige kandidaten.

Jag önskar er alla en riktigt bra höst och att ni kan bibehålla den sköna sommarkänslan ett bra tag till. Till er som är nyanställda önskar jag också att ni ska bibehålla ert utifrånperspektiv.

Var inte rädda för att skaka om oss lite och bidra till att ge oss av er omvärldsbild och perspektiv.

Ni kommer med värdefull kompetens. Var inte rädda att visa den.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

30 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör