23 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Gereon Kåver
Sista ordet
Gereon Kåver, Gruppchef Utveckling, SVTi

Publicerad 31 mars 2015 12:55

Seglivad myt om geniet och hjälten

SVTi:s gruppchef Gereon Kåver skriver om det hjältemodiga teamets och samarbetets betydelse för att få fram en lyckad produkt.

Det finns en seglivad myt om utvecklare som alltför ofta syns i media och film.

Det är myten om den pizzaätande, Jolt cola-pimplande utvecklaren som sitter i ett hörn med hörlurar och löser alla problem över en natt. Sällan har den bilden känts så avlägsen som idag.

Vi som jobbar i den världen vet sedan länge att det krävs otroligt mycket samarbete och samspel för att skapa bra webbprodukter. Även om de flesta utvecklare kan en del om webbdesign och konceptuveckare en del om interaktionsdesign, så är det först när alla kompetenser möts som magi uppstår.

Hjälteinsatser

Visst finns det fortfarande hjälteinsatser; en kollega som på julen eller mellan turerna till BB fixar en kritisk bugg eller en annan som sitter en natt för att få färdigt en pitch. Det är mer undantag än regel dock.

I agilt arbete betonar man sedan många år tillbaka teamets gemensamma ansvar och mandat att lösa problem och driva projekt framåt, inte specifika individers.

Team fungerar optimalt när de har en målsättning och alla kompetenser bidrar till att hitta en lösning och ta in alla aspekter av uppgiften.

Samarbete och kommunikation

Ofta behövs också ett samarbete med redaktioner, Kommunikation och andra stakeholders för att skapa en lyckad produkt.

En annan myt, som ofta krockar med utveckling av webbtjänster man stöter på, är den om det kreativa geniet som skapar idéer som är så bra att det bara är att överlämna dem till utvecklare så är succén given.

Möta publiken tidigt

Vi vet idag att det är alldeles för svårt att förutspå en framgång. Man behöver istället möta publiken tidigt, testa, trimma, slänga eller bygga vidare.

Vi rör oss också i teknikens framkant så vi måste ofta testa vad som går att göra och vad som fungerar.

Med det inte sagt att kreativitet och idéer inte spelar någon roll, de är förstås superviktiga för vår överlevnad. Men det krävs idag kreativitet från många kompetenser för att lyckas och sättet vi testar idéer på är viktigt.

Så sammanfattningsvis, hjälten är död och teamet är hjälten.

I agilt arbete betonar man sedan många år tillbaka teamets gemensamma ansvar och mandat att lösa problem och driva projekt framåt, inte specifika individers.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

12 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör