21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Jocke Norberg
Sista ordet
Jocke Norberg, SVT Strategi

Publicerad 4 mars 2015 14:00 - Uppdaterad 5 mars 2015 07:43

Extra, extra, read all about it!

med Ralph Carter spelades flitigt på diskoteket hemma i Nyköping i mitten av 70-talet. Budskapet hördes också ofta i New York och London under det tidiga 1900-talet.

Men jag räknar inte med att Sveriges Televisions public service-redovisning 2014 ska få samma stöd.

Det var till och med så att Catarina Wilson som skrev pressreleasen varnade för att det kan bli årets minst lästa.

Men plötsligt blossar en debatt upp om vad som är riktig public service och vad SVT kan, bör och ska ägna sig åt. Och den ena debattören efter den andra hänvisar till vad dom läst i årets redovisning.

Hur vi levt upp till avtalen?

Den 1 mars varje år ska SVT, SR och UR lämna in en redovisning till Kulturdepartementet och till Myndigheten för radio och tv. Syftet är att vi ska beskriva hur vi levt upp till de avtal, sändningstillstånd och anslagsvillkor, vi har att förhålla oss till.

Sen kommer Granskningsnämnden med sin dom lagom till midsommar om hur vi klarat det.

De domarna ligger också till grund för kommande tillstånd och man kan konstatera, att där vi skött oss och beskrivit verksamheten väl så ökar möjligheten till att kommande avtal inte ökar detaljstyrningen - men vi har också upplevt motsatsen.

Vilka fina program vi gjort...

SVT har lämnat en rapport sen 1997 och jag har varit delaktig sen 2001 och ansvarig sen 2010. Beskrivningen har varit rätt likartad under åren med långa beskrivningar av vilka fina program vi gjort och mängder av tabeller som kan läsas från alla håll och kanter.

Med jämna mellanrum har vi försökt göra den tydligare och kortare men rätt som det är sväller den igen.

Inför årets redovisning satte sig bolagen tillsammans för att ta fram en gemensam struktur och en del gemensamma mått och mätmetoder.

Effektivitet och produktivitet

Vi kom också fram till att tydligare skilja på begreppen effektivitet och produktivitet.

Med effektivitet menar vi de värden vi skapar för individ och samhälle med ett utbud av högsta professionella kvalitet och med ett bibehållet genomslag.

Och produktivitet handlar mer om hur vi hushållar med resurser och att vi producerar smart och satsar så mycket vi kan på programproduktionen med en liten och effektiv administration.

"Inga långa anekdoter"

Vi fick också rådet att inte skriva långa ”anekdoter om alla fantastiska program” och att rensa kraftigt bland tabellerna.

Att vi istället skulle skapa en redovisning som tydligt visade om vi levt upp till varje paragraf i avtalen, hur vi mäter, vad resultatet blev och vår analys.

Lyckades vi?

Resultatet ser du i länken här nedanför (jag har också några tryckta exemplar för den som önskar).

En sak kan jag konstatera, att hur vi än redovisar så finns det alltid en ytterligare fråga som kan ställas och som inte finner sitt svar i redovisningen - och då är det tur att jag har kvar alla tabeller och siffror i min lilla dator.

Vi fick också rådet att inte skriva långa ”anekdoter om alla fantastiska program” och att rensa kraftigt bland tabellerna.

Att vi istället skulle skapa en redovisning som tydligt visade om vi levt upp till varje paragraf i avtalen, hur vi mäter, vad resultatet blev och vår analys.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

13 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör