23 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Albert Svanberg
Nyhetskrönika
Albert Svanberg, Divisionschef allmän-tv

Publicerad 7 november 2014 07:00

Hur mycket kostar ett tv-program?

Hur mycket kostar ett tv-program? Det är i samband med prognos 2-arbetet som jag åter reflekterar kring en favoritfråga.

Min grundinställning är rätt enkel. Ett tv-program kostar det man bestämmer sig för att det ska kosta.

Jag tycker det är spännande att tänja på frågan om priset på ett program. När jag var allmän-tv-chef i Göteborg så gjorde vi en programutvecklingsövning på ett ledarforum som gick ut på just det. Projektledarna fick byta program med varandra och sen ta sig an två uppgifter:

1) Hur skulle programmet se ut om du hade halva budgeten?

2) Hur skulle programmet se ut om du hade dubblerad budget?

Absolut viktigaste

Svaren var intressanta. Med halv budget blev det tydligt vilka moment som var absolut viktigast för programmets kvalité.

Med dubbel budget blev utmaningen att se om det verkligen fanns satsningar som gav valuta för de extra miljonerna.

Poängen med övningen var dels att ringa in vilka kronor som gjorde vilken nytta, dels att öppna sinnena för vad ett program kan kosta och att det inte finns något facit. Likväl som att vilja ha bästa tänkbara budget för ett givet program kan utgångspunkten vara att göra bästa tänkbara program för en given budget.

Ett tv-program kostar det man bestämmer sig för att det ska kosta.

Svårt hålla budget

Det betyder självklart inte att det är lätt att hålla sin budget – inte alls – det är oftast både svårt och kräver mycket av många.

Det kan också vara så att en beställning kräver en nivå och ett innehåll som inte går att leverera med tänkt budget. Där hamnar vi ibland.

På allmän-tv höjs inte budgeten på återkommande uppdrag vilket innebär årlig rationalisering på 2 % för att kompensera löneökningar och jag gillar den modellen – den sätter tryck på oss att hela tiden arbeta smartare – men ibland når ett program vägs ände och då finns det två val, öka budgeten något eller formulera om uppdraget.

När vi däremot bestämt oss för att göra ett program och spikat en budget då är det vi som styr. Och blir ett program, av någon anledning, dyrare – vilket förstås sker - så ska det kunna kompenseras av ett annat program som, av någon anledning, blir billigare.

Noll-vision på ATV

Vi har sedan tre år tillbaka drivit en noll-vision på ATV, dvs att allmän-tv:s programbudget på drygt 1,4 miljarder kronor ska gå plus-minus-noll vid årets slut.

Med stort ansvarstagande på alla orter och i alla genrer, och med extra fokus på svåra projekt, så har vi successivt närmat oss målet. Ett minus som dyker upp balanseras av ett plus som dyker upp – inom en genre, eller en ort, eller inom divisionen i stort.

Och så nu, i prognos 2 2014, så visar resultatet +0,5 mkr – och detta på en budget på drygt 1,4 miljarder.

Ett tv-program kostar det man bestämmer sig för att det ska kosta.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

17 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör