23 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Per Yng
Nyhetskrönika
Per Yng, Sportchef

Publicerad 30 maj 2014 06:00

Olika grund för ps-bolagen i Norden

Efter ett intensivt dygn på årets nordiska sportchefsmöte i Köpenhamn kan konstateras att vi här uppe i norr är så lika och ändå så olika. Likheten just nu manifesteras givetvis i att alla sysslar med digital förflyttning.

Den största olikheten just nu finns i att SVT som företag verkar stå på den stabilaste grunden av de nordiska bolagen.

I Finland får Yle, som numera finansieras via statsbudgeten, finna sig i neddragningar redan under andra året i denna finansieringsform. Kommersiella konkurrenten MTV 3 - som bara för några år sedan presterade rekordresultat trampar vatten och kämpar med sin affärsmodell- inte minst på pay-tv-sidan.

En annan betalkanal för sport kastade nyligen in handduken. Det faktum att de kommersiella konkurrenterna är försvagade ger Yle- neddragningarna till trots- en fin position avseende sporträttigheter.

Efter regeringsskiftet

I Norge gick Tv2 starkt under OS och man har också kunnat se bestående effekter tittarmässigt och på pay-TV-sidan. I Sverige finns ingen motsvarande effekt för MTG såvitt vi kan se. NRK väntar nu på vad som kommer att ske med sändningtillståndsvillkoren efter regeringsskiftet. Ingen räknar med annat än mindre pengar och möjligen också andra begränsningar.

Publikt håller dock NRK ställningarna bra även om det finns en viss nedgång. NRK sport har växt snabbt på sociala medier under våren och riktade ett särskilt tack till oss på SVT som hjälpt dom på vägen.

DR var halvt utslaget

DR ligger också just nu i den politiska stöpsleven. Under senare år har DR kommit tillbaka på sportsidan efter att ha varit halvt utslaget i samband med det ekonomiska fiaskot kring bygget av DR-byn.

På sportsidan jobbar man nära konkurrenten TV 2 Danmark för att försöka hålla ned rättighetspriserna. DR redogjorde också för ett nytt grepp de tagit på tilltalssidan där humor och sport jobbar i skön förening. Den ska vi titta närmare på.

Oerhört viktigt jobb

Det kändes enormt skönt att under vår dragning kunna hänvisa till ett nytt 6-årigt sändningstillstånd med en ”licensavgift” i botten och med en uppräkning.

Lägg därtill att stödet för SVT:s breda uppdrag är förankrat brett i riksdagen. Det oerhört viktiga jobb som strategi, VD m fl. lagt ned  på att fixa detta framstår som extra briljant när man tar en närmare titt på omvärlden.

Grunden är lagd

Hur som helst. Grunden är lagd. Publiken finns och kräver mer än någonsin.

Nu är det upp till oss att leverera.  Vi har redan visat att vi kan. Grattis till alla som gjorde  ”Europa-valet”. En vägvisare.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

7 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör