21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Jan Axelsson
Ledarkrönikan
Jan Axelsson, Programdirektör för nyheter/sport och chef för PRS

Publicerad 14 juni 2013 14:40 - Uppdaterad 30 januari 2014 17:27

Mediajippo eller demokratifest?

Jag har varit med så länge i mediasvängen att jag var i Almedalen redan när Olof Palme var den enda talaren och då det inte var fler journalister på plats än att de rymdes vid samma middagsbord som statsministern efter talet. Där satt vi och ställde frågor till sent på kvällen. Ända tills Lisbeth Palme, som var mindre förtjust i journalister är maken, fick slita honom från bordet för att de skulle hinna med sista färjan till Fårö.

Palme, som 1968 höll det första sommartalet i Visby uppflugen på ett lastbilsflak, skulle inte i sin vildaste fantasi kunna drömma om vad han satte igång. Almedalen anno 2013 slår alla rekord. Förutom själva kärnan i politikerveckan, de åtta partiledartalen, genomförs närmare 2 000 seminarier och andra arrangemang inför cirka 750 journalister och 20 000 andra besökare.

Men vad är Almedalen egentligen? 

Ett jättelikt mediajippo? En internationellt sett unik manifestation i demokrati?

Svaret är: både och!

Visst är Almedalen på många sätt ett mediajippo, med diverse uppblåsta och tomma utspel från olika aktörer i hopp om ogranskad vidarerapportering i media.  Men Almedalen är också fyllt av underhållande, intressanta och viktiga seminarier, som sprids till svenska folket genom professionellt granskande journalistik.

Visst är Almedalen överskattat som politiskt maktfaktor, men samtidigt underskattat som demokratisk manifestation. Att mitt i sommaren lyckas samla landets ledande politiker, partier,  intresseorganisationer och medier på ett och samma ställe saknar motstycke internationellt sett och ger perspektiv på att  även starka politiska motsättningar kan hanteras på ett fredligt och konstruktivt sätt. Vad gör då SVT mitt i allt detta?

Enkelt uttryckt är vi där för att rapportera för den stora majoritet av svenska folket som inte befinner sig i Visby den här veckan.

Därför har vi genom åren alltid satsat på sändningar och program istället för egna, lokala evenemang och utställningar.

I sommar satsar vi mer än vanligt på Almedalen, som blir rena generalrepetitionen  inför valåret 2014. Genom att samla alla våra produktioner på ett och samma ställe, strax bredvid Almedalsscenen och med full insyn för alla som går förbi, blir vi på köpet mer synliga i Almedalen än någonsin.

Men det är som sagt för publiken som är på alla andra ställen där de finns tv-apparater, mobiler och datorer som vi rapporterar.

Och det är sannerligen inget dåligt utbud vi erbjuder. Morgonsoffan på plats, webben live och uppdaterad hela dagarna, de åtta talen direktsända från söndag till söndag, alla med efterföljande intervjuer och därtill direktsänt Debatt alla vardagar. Och, självfallet,  SVT Forum som sänder en rad spännande seminarier varje dag.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör