23 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Annie Wegelius
Ledarkrönikan
Annie Wegelius, Programdirektör ATV

Publicerad 12 april 2013 14:21 - Uppdaterad 20 januari 2014 14:22

SVT-affischer i hela Frankrike

Sitter i skrivande stund och väntar på mitt nästa möte på tv mässan i Cannes. Det finns två saker som inträffat exakt två gånger om året i mitt liv under de senaste 29 åren. Besöket hos tandhygienisten och tv- mässorna i Cannes.

Ett snabbt överslag ger vid handen rimliga 60 timmar hos tandygienisten men om vi slänger in några filmfestivaler i kalkylen har jag spenderat nästan ett helt år av mitt liv på mässa i Cannes. Det låter ju inte klokt, men så är det.

Sålunda är det med ett visst perspektiv (23 år från utsidan och sex år från insidan) som jag kan reflektera kring hur SVT agerar på den internationella tv-marknaden. Det är en fröjd att se med vilken positivitet, fokus och fyllda möteskalendrar som alla från SVT härnere köper, säljer och diskuterar samproduktioner i denna gigantiska mässas alla hörn.

Med tydlighet och självförtroende skapas nya och viktiga relationer.

Under SVT:s sista skälvande monopolår 1984 var jag här första gången med en 15 minuters promo för en dokumentär om Los Angeles som journalisten Bobo Karlsson gjort för SVT. Jag satte upp affischer över hela stan och hyrde in mig på största auditoriet i festivalpalatset och väntade in de horder av tv-inköpare jag tänkte sälja den till. De enda som dök upp vara två mycket vänliga män från Surinams tv som hade gått fel och jag fick en första lektion i hur man inte säljer tv program till världen.

Nu, nästan tre sekel senare sitter det affischer inte bara i Cannes utan över hela Frankrike för en SVT-produktion.

Mässan sammanfaller nämligen med en spektakulär lansering av vår serie Äkta Människor i Frankrike. Den franska kvalitetskanalen ARTE har köpt och dubbat vår produktion som marknadsförts med braskande reklam, fått fantastisk kritik och som dessutom gett kanalen den största publiken på många år. Jag menar att det är första gången som en svensk originalserie visas på prime-time i Frankrike. Äkta Människor (Real Humans) hade premiär i torsdags och har redan skapat livlig samhällsdebatt i Frankrike. Vad är en människa? Hur hanterar Frankrike segregation och invandring? Den nationella dagstidningen recenserar positivt under rubriken ”Les romanes de MR. Hubot” Den kräsna och vänsterorienterade dagstidningen Liberation hade Huboten Mimi på första sidan häromdagen! Minnet kanske sviker mig, men har det någonsin hänt förut? Förstår ni hur stort det är?

De senaste internationella framgångarna för Bron och Äkta Människor ger inte bara klirr i kassan och excellenta förutsättningar för SVT som samproducent utan skapar också fantastiska möjligheter för hela den Svenska kreativa industrin och Sverige som varumärke.

Nu kommer mitt möte. Det handlar om att huvudförfattaren för Grey´s Anatomy vill göra en remake på en av våra produktioner….man blir stolt som en tupp.

...den vänsterorienterade dagstidningen Libération hade huboten Mimi på första sidan häromdagen!

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör