23 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Jan Axelsson
Ledarkrönikan
Jan Axelsson, Programdirektör för nyheter och sport

Publicerad 15 februari 2013 14:04 - Uppdaterad 30 januari 2014 17:26

Vi har alla ett språkansvar

Näthatet är ingen nyupptäckt företeelse, men aldrig tidigare har det fått ett så stort och berättigat genomslag i debatten som efter UG:s sändning förra veckan. Reportrarna Nicke Nordmark och Hasse Johansson skapade engagemang och insikt om en oerhört allvarlig samhällsfråga.

Det är så här kritiskt granskande journalistik ska bedrivas!

När nu näthatet är i centrum för debatten tycker jag att vi ska ta tillfället i akt att vidga frågan till att gälla även samtalstonen och -klimatet i övrigt i den offentliga debatten. De skrämmande exempel som UG lyfte fram tillhör förstås en särskilt otrevlig och farlig avart, men därutöver finns det rent allmänt ett tonläge och språkbruk bland personer i miljöer och sammanhang som inte förknippas med näthat, men där man ändå förpestar många allvarliga och seriösa diskussioner i sociala medier, mejlkontakter  och i vissa fall även i etablerade medier.

Det är uppenbarligen fler än jag som har funderat i de här banorna. Statsvetaren Jenny Madestam, kolumnist i Expressen, skriver under rubriken "Vi måste börja rensa bland de fula orden". Hon menar att "den normupplösning vi i dag ser i språk och beteende är oacceptabel".

Fredrik Virtanen,  kolumnist på AB:s ledarsida, skriver att vad som "saknats i debatten efter Uppdrag gransknings starka film i veckan är den s k pk-elitens eget ansvar". Han menar att många som säkert "tagit jättekraftigt avstånd från pöbelns hemskheter" själva direkt eller indirekt  bidrar till en förslumning av samtalsklimatet med "aggressiva och småhatiska angrepp på människor och företeelser i ett vildsint ordbajsande som kommit att upphöjas till debatt".

Själv har jag, utan att vara i närheten av de ordval och hot som kvinnorna i UG utsatts för, vid ett flertal tillfällen blivit idiotförklarad och beskrivits som en demokratins och yttrandefrihetens dödgrävare. Mitt brott bestod i misshagliga programbeslut här på SVT.

Naturligtvis ska både jag personligen och SVT tåla hård kritisk granskning, men hur påverkas det offentliga samtalet i längden om vi tillåter en fortgående devalveringen av ordens värde? 

Jag tror att detta är skadligt för oss som individer och för samhället i sig. Vi har alla ett ansvar för att den här utvecklingen inte fortsätter. De  värsta exemplen från UG kan kanske hanteras inom juridikens ramar, men att motverka den allmänna nedskräpningen av orden måste vi klara på egen hand i vardagen.

Ett stort  ansvar ligger hos oss etablerade medier, men också hos lärare och föräldrar som alltför länge kapitulerat inför det hemska språkbruket på skolgårdarna, liksom självklart hos alla som personligen deltar i det offentliga samtalet.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör