13 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Dokumentären Heja Kosovo friskt humör.

När ”Heja Kosovo friskt humör” visades i söndags brakade Rösten in mitt i Kosovos nationalsång: ”Här i ettan följer strax Helikopterrånet”, skriver Tom Alandh i sitt debattinlägg.

Publicerad 12 oktober 2017 09:31 - Uppdaterad 12 oktober 2017 10:24

Tom Alandh: "Okänslig programinfo i slutet av program"

För nästan exakt fem år sedan skrev jag ett inlägg i Vipåtv efter att ha sett hur man med programinfo stympat Jan Allans och Georg Riedels underbara hyllning till Lasse Gullin. ”Spöksonaten av Strindberg, här i tvåan klockan 20”, sa Rösten och dränkte Jan Allans lyriska trumpet.

Jag tyckte det var okänsligt, omdömeslöst och oprofessionellt, och en förolämpning både mot Jan Allan och Georg Riedel och mot dem som gjort programmet. Ett krämarbeteende som inte hörde hemma i public service.

Och jag efterlyste en diskussion om hur våra program skulle få klinga ut, och om det inte längre var möjligt med en blick, en suck eller en snyftning på slutet. Om tystnaden någonsin kunde få tala efter ett program.

Det blev tyvärr ingen diskussion den gången, bara ett kort svar från Lotta Loosme, som då var marknadschef, och som höll med om att ”programinformationen inte blev optimal i den skarven”. Och så hänvisade hon till ”End credit squeeze, som tyvärr inte nått ut tillräckligt väl”.

Det är alltså fem år sedan, men inget har hänt sedan dess. De sjutton filmer vi gjort efter mitt inlägg har samtliga gått samma öde till mötes. Filmen 2013 om den då nyligen bortgångne Bengt Lagerkvist är kanske det bästa - eller värsta – exemplet på okänslig programinfo. Pär Lagerkvist läser sin egen dikt ”Jag vet att bortom det jag dunkelt anar finns nya ting, mer sällsamt underbara än de jag höll förundrat i min hand”…till bilder ur ”Gäst hos verkligheten”. Då kom Rösten!

Nu försöker Heleen Rebel, som klipper alla mina filmer, att hålla tiden 57.30 för att vår film ska få klinga av utan Rösten. Men inte ens det hjälper. När ”Heja Kosovo friskt humör” visades i söndags brakade Rösten in mitt i Kosovos nationalsång: ”Här i ettan följer strax Helikopterrånet”.

Fick man några nya tittare på det övergreppet?

Det är alltså fem år sedan, men inget har hänt sedan dess. De sjutton filmer vi gjort efter mitt inlägg har samtliga gått samma öde till mötes.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367
Producent

53 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör