6 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Medarbetarna på SVT och Sveriges Radio i Göteborg har evakuerats efter ett pulverhot.

SVT:s och Sveriges Radio:s personal i Göteborg har evakuerats efter ett hot. (foto: SVT)

Publicerad 10 januari 2017 16:55 - Uppdaterad 10 januari 2017 21:35

"Hot mot journalister är ett hot mot demokratin"

”När någon trakasserar eller mordhotar en journalist måste det få konsekvenser. Sverige är ett rättssamhälle där olaga hot är straffbart med fängelse. Polisanmälda hot ska följas upp”, skriver Hanna Nyberg, ordförande Journalistklubben vid SVT, och Jonas Nordling, ordförande Journalistförbundet.

Det är snöblandat regn i Göteborg och vanlig tisdagsförmiddag. Nästan alla stans public service-medarbetare står på parkeringen utanför sin arbetsplats. Det fälls några cyniska kommentarer – vilken mjölsort är det den här gången?

Samtidigt finns ett allvar i situationen. En bit bort i ett tält undersöks fyra personer som kommit i direktkontakt med det pulver som skulle kunna varit livsfarligt.

Inte första gången

Det är tyvärr inte första gången SVT drabbas av en så kallad pulverattack. Brev med ett vitt pulver har tidigare skickats till andra redaktioner och den här gången var det adresserat till en av Sveriges mest kända granskare; Janne Josefsson.

Att hatet och hoten mot journalister har blivit ett allt större problem är känt. Fyra av tio journalister har någon gång utsatts för kränkningar, påtryckningar eller trakasserier i sin yrkesutövning, enligt Journalistförbundets undersökningar.

SVT:s säkerhetsarbete

Journalistklubben vid SVT bjöd in SVT:s säkerhetsansvariga för samtal kring dessa frågor vid sitt senaste möte för alla förtroendevalda. SVT:s säkerhetsarbete är mycket medvetet och SVT-klubben har föreslagit det som ett av de prioriterade arbetsmiljömålen för 2017.

Ändå kan ett brev med ett vitt pulver lamslå viktig journalistisk verksamhet under flera timmar.

Policy

Journalistförbundet har tagit fram en policy för hur hat och hot mot journalister kan förebyggas i den dagliga verksamheten. Där listas bland annat tre riktlinjer för medieföretag för att förebygga hot på redaktionerna:

1) Hot mot en journalist är hela medieföretagets angelägenhet och ansvar

Den medarbetare som utsätts för kränkningar och hot är personligen drabbad och måste naturligtvis få ett stort stöd av arbetsledning och arbetsgivare. Samtidigt är det viktigt att se hot mot medarbetare också som ett hot mot medieföretaget.

2) Polisanmäl och synliggör förekomsten av hot mot journalister

Hot mot journalister är ett hot mot demokratin. Men om kränkningar och hot mot journalister inte polisanmäls finns det heller inget att åtgärda för rättsväsendet. Då riskerar problemet att bli osynligt.

3) Medieföretag bör systematiskt följa upp polisanmälda hot mot journalister

När någon trakasserar eller mordhotar en journalist måste det få konsekvenser. Sverige är ett rättssamhälle där olaga hot är straffbart med fängelse. Polisanmälda hot ska följas upp.

Rusta medarbetarna

Det här måste vi tala mycket mer om på svenska redaktioner. Arbetsgivarna behöver rusta medarbetarna i att bemöta detta och fortsätta arbeta systematiskt med trygghet och säkerhet.

Journalistförbundets undersökningar visar tyvärr att hoten sällan polisanmäls. Anledningen är troligen ett lågt förtroende för polisen i dessa fall. För när hoten väl polisanmäls läggs förundersökningarna ned i hälften av fallen.

Regeringen behöver prioritera dessa frågor och rättsvårdande myndigheter måste ta hoten på allvar så att svenska journalister kan känna förtroende för deras försvar av det fria ordet.

På SVT Göteborg är postrummet tillfälligt avspärrat och ingen post delas ut under onsdagen. Säkerheten är förhöjd. Det blir cyniska och säkerligen skämtsamma kommentarer kring detta också, men i grunden gnager sig en osäkerhet in hos vissa

Är det värt hatet? Är det värt hoten?

Vårt svar måste vara: ja det är det, samhället kan skydda även sina mest kritiska granskare. För att vi behövs.

Fyra av tio journalister har någon gång utsatts för kränkningar, påtryckningar eller trakasserier i sin yrkesutövning, enligt Journalistförbundets undersökningar.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367
Jonas Nordling, ordförande Journalistförbundet

12 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör