10 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Mohamed S

– Jag har länge vetat att det är på SVT jag ville arbeta. Inte minst eftersom jag tror att mina erfarenheter kan komma till användning här, säger Mohamed Said. (foto: Per Westerberg)

Publicerad 18 december 2017 07:00 - Uppdaterad 21 december 2017 13:39

SVT:s talangprojekt öppnar för nya perspektiv

Mohamed Said har arbetat som skådespelare i elva år - samtidigt som han har utbildat sig till både ekonom och journalist.

Nu har han, inom ramen för SVT:s talangprojekt, arbetat i tre månader på SVT. Under den tiden har han utvecklat programförslag och fått testa på att vara programledare.

– Det här är det roligaste jobb jag någonsin har haft.

SVT har svårt att nå unga, framförallt dem som bor i storstädernas förorter. För att råda bot på det vill man anställa fler, som har erfarenheter som är underrepresenterade på SVT idag.

Ett sätt är satsningen talangprojektet. De som blir utvalda får en tillfällig anställning och tanken är att de ska få möjlighet att visa upp sina kvaliteter. Och i bästa fall hitta en plats där de kan hänga kvar.

Programförslag

En av dem som har fått chansen är Mohamed Said. Under tre månader har han fått tillfälle att utveckla ett antal programförslag tillsammans med Saam Kapadia och fått testa på hur det är att vara programledare under Lowe Östbergs ledning.

– Allt började med att jag skickade in en spontanansökan. När Lowe Östberg fick se den kontaktade han mig. Han sa att han inte hade något konkret jobb men att mitt CV var så intressant att han ville att jag skulle komma in och snacka lite, berättar Mohamed Said.

Stor erfarenhet

Mohamed Said är utbildad journalist, ekonom och skådespelare.

Mohamed Said är utbildad journalist, ekonom och skådespelare. (foto: Per Westerberg)

Den bakgrund som lyste igenom den CV som Mohamed skickade in berättar om en person som är född i Bagdad men uppvuxen i Rågsved utanför Stockholm. Som har arbetat i tio år som skådespelare samtidigt som han har utbildat sig till både ekonom och journalist.

Att Lowe Östberg valde ut Mohamed Saids ansökan bland en lång rad andra är kanske inte så konstig. Trots att SVT har haft Sverigespegling som ett honnörsord under senare år är personer med ”annorlunda perspektiv” fortfarande underrepresenterade inom företaget.

– Jag har länge vetat att det är på SVT jag ville arbeta. Inte minst eftersom jag tror att alla mina erfarenheter kan komma till användning här. Därför blev jag glad när jag fick erbjudande om en tre månaders anställning inom talangprojektet.

Lilla Aktuellt och Rapport

Mohamed har utvecklat tre olika programförslag under sin tid på SVT.

Mohamed har utvecklat tre olika programförslag under sin tid på SVT. (foto: Per Westergård)

Förutom att utveckla tre olika programförslag och sedan gjort mini-piloter av dem har han under sina få månader även fått tillfälle att torr-simma som programledare för både Lilla Aktuellt och Rapport.

– Att jag har arbetat med film innebär att jag har kameravana. Det gör att jag kan ta ut svängarna lite mer samtidigt som min bakgrund bidrar till att de programförslag som jag har tagit fram, har lite andra infallsvinklar än vad som är vanligt inom SVT idag.

Mohamed har fått visa upp sina testinspelningar för ett antal personer inom nyhetsdivisionen men något löfte om att hans idéer ska förverkligas har han inte fått.

– Just är jag mest av allt tacksam att jag har fått möjlighet att verkligen jobba kreativt med egna idéer.

För kort tid

Mohamed är positiv till SVT:s försök att öppna dörren för nya perspektiv, men han han menar att tre månaders anställning är en kort tid och att han gärna hade velat få lite mer tid.

– Jag kom hit precis när #metoo briserade. I det hysteriska nyhetsläget var det inte bara svårt för mig att ta plats, och så lätt att bli sedd. Men under hela den tid jag har varit här har jag fått massor av hjälp, framförallt av Saam och Lowe.

Snart är de tre månadernas anställning slut och vad som kommer att hända då vet han inte.

– Jag hoppas få komma tillbaka, det här är det roligaste jobb jag någonsin har haft.

Mohamed Said om:

…varför SVT har så svårt att nå unga, och inte minst dem i förorten.

- De unga som jag träffar i den förort där jag växte upp berättar att de sällan tittar på SVT eftersom de sällan kan identifiera sig med det som visas. Ska vi få dem att titta måste innehållet bättre spegla deras intressen. Men SVT måste även vidareutveckla utbudet på nätet även om jag personligen tycker att SVT Play är jättebra. Det är först när SVT lyckas kombinera innehåll med ett effektivt berättande på digitala plattformar som de kommer att vara intressant för grupper som inte tittar idag.

… vilka program han skulle vilja göra för SVT:

- Under de tre månader jag har arbetat på SVT har jag utvecklat tre programförslag. Gemensamt för dem är att de ger nya perspektiv på aktuella samhällsfrågor. Tror att det är där jag har min styrka, inte minst eftersom det ger mig en möjlighet att kombinera mitt samhällsintresse, mina olika utbildningar med min bakgrund.

…hur SVT talangprojekt skulle kunna utvecklas:

- Tanken på att erbjuda personer med en annorlunda bakgrund är bra. Men en tre månader lång anställning är för lite för att de som arbetar på SVT ska hinna få en hel bild av vad vi går för. Framförallt när man som jag kom in under en extremt intensiv nyhetsperiod.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

4 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör