7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Fredrik Laurin

Fredrik Laurin (foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio)

Publicerad 1 juni 2016 07:00

‑ Vår kompetens är största hotet mot digitala källskyddet

- Datorn är vårt viktigaste verktyg och vi måste lära oss den, och vi måste utmana våra leverantörer och oss själva, säger Fredrik Laurin, redaktör på Uppdrag granskning med särskilt ansvar för research, datajournalistik och metodutveckling.

Ann Sandin-Lindgren, utbildningsansvarig för Office-paketet på SVT, gjorde en intervju med Fredrik Laurin om digitala verktyg, säkerhet, kryptering och kompetenssatsningar:

Vilket är ditt uppdrag på Uppdrag granskning?

- Jag har ansvar för metodutveckling och specialprojekt, vilket betyder att jag ska få Uppdrag gransknings reportrar att bli ännu bättre på de tekniska verktyg som vi använder, allt från dolda kameror till kryptering. Jag är också ansvarig för att gå in i enskilda projekt där jag kan göra nytta och försöka bidra till att lyfta på något sätt – allt ifrån att koka kaffe till att skapa en databas.

Prisad grävare

Sedan februari i år är Fredrik Laurin redaktör på Uppdrag granskning, men jobbade som reporter på samma redaktion åren 2006 – 2014. Han har även arbetat på bl a TV4:s Kalla fakta, TT och Resumé. 2014-15 jobbade Fredrik som redaktör på Sveriges radio med ansvar för Ekots grävgrupp.

Tillsammans med Joachim Dyfvermark och Sven Bergman - Trojkan - har Fredrik Laurin tilldelats Stora Journalistpriset tre gånger samt fått flera Guldspadar från Grävande journalister och dess amerikanska motsvarighet IRE.

Nu när du nu varit borta några år från SVT, ser du någon förändring i vårt digitala arbete?

- Den förändring som jag kan se är att kompetensen kring datorn som arbetsverktyg blir viktigare för varje minut. Vi hade aldrig accepterat en fotograf som stack ut med sin iPhone och filmade lite och kom tillbaka med något skakigt och suddigt. På samma sätt ställer hanteringen av terabyte med dataläckor eller hotade källor samma krav på att journalisterna idag kan hantera sin tekniska utrustning.

- Det är en enorm skillnad på hur unga människor agerar. När jag hyr in en webbutvecklare för att göra webb av vår journalistik lär han sig krypteringsprogrammet PGP (PrettyGoodPrivacy) på 15 minuter - när jag säger att det är ett krav, och sedan arbetar vi med det utan problem. När min son som är 14 år drivs av kraften att göra sin egen Youtube-kanal så lär han sig på en halvtimme hur man spelar in, mixar och klipper en videosekvens. Den unga IT-konsulten och min son har en enorm fördel framför mina kollegor eftersom de inte är rädda för att klicka och prova och de är ständigt nyfikna.

Fredrik Laurin

(foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio)

Du är en av Sveriges mest prisbelönta grävare. Vilka digitala verktyg hjälper dig i ditt jobb?

- Alla. Jag klickar medvetet på alla länkar på Internet trots vad säkerhetsmänniskorna säger och så försöker jag lära mig allt vad någon annan har använt och haft nytta av. Någon jag träffar, något nyhetsbrev jag läst eller om det är något jag googlar fram.

Hur förhåller du dig till globala IT-aktörer och den informationsinsamling som de ägnar sig åt?

- Jag ser dem som fiender. De är inte där för att hjälpa mig utan vill berika sina aktieägare. Jag lägger ner mycket tid och energi åt att förhålla mig till exakt just det - att inte Google, Apple, NSA, FRA ska få tillgång till mina källor. Att jag ska ha en teknisk kompetens och tekniskt kunniga vänner i världen som kan hjälpa mig att klara och bibehålla källskyddet och att göra research i Uzbekistan, Georgien, Ryssland och USA utan att mina källor eller jag utsätts för fara.

- Detta är en monumental utmaning och det kräver att man tar full kontroll över sina apparater, både sin telefon och sin dator och det lägger jag mycket tid på.

Tycker du att alla journalister ska kunna kryptering?

- Tycker våra källor att vi ska kunna skydda dom? Om svaret är ja, och om man som journalist använder en dator – då är det dags att lära sig att kryptera. Vill man ha förtroendet kvar hos sina källor så är chattjänsten Signal och krypteringsprogrammet PGP två utmärkta verktyg att lära sig.

- Signal är en chattjänst som inte drivs av ekonomisk vinning utan vill ge journalister och andra möjlighet att kunna kommunicera med varandra. Till skillnad från produkter som WhatsApp, Telegram och andra kommersiella företag där man inte kan kontrollera källkoden och där det finns ett intresse av att t ex suga i sig min telefons adressbok för att använda den till datainsamling. En grundförutsättning för att det här ska gå att använda är att det är öppen källkod. Signals källkod kan kontrolleras, men det kan inte de andras. Samma sak med krypteringsprogrammet PGP.

Fredrik Laurin

(foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio)

Tror du att säkerheten har försämrats sedan SVT gått över till en molntjänst?

- Det där är en diskussion som man kan ha tusen och en åsikt om. Jag kan försöka svara på frågan så här – det största hotet mot det digitala källskyddet är inte FRA, NSA eller Microsoft. Det största hotet är kompetensen hos oss som jobbar med det.

Hur tycker du kompetensutvecklingen är på SVT?

- Nu är det ju du som frågar… och det låter kanske som jag är ute med håven, men jag kan entydigt säga att ni överträffar allt jag sett hos Bonniers, Sveriges Radio och TV4. Ni är både kunniga om de verktyg som ligger i SVT:s verktygslåda och ni fattar vad det är jag försöker snickra med den verktygslådan. Ni har mina behov framför ögonen och det har gjort att jag har gjort er till en jätteviktig spelare i mina försök att utveckla tekniken på Uppdrag granskning.

Vilka kompetenssatsningar tycker du att SVT ska göra?

- Det är egentligen väldigt enkelt. Det min 14-åring klarar hemma framför datorn och det den 25-årige webbutvecklaren klarar på sin laptop, varför ska man inte ställa samma krav på Sveriges bästa journalister att kunna samma saker? Hanna Stjärne! Jag kräver att du skickar ut inbjudan till nästa fest krypterad!

Fakta kryptering:

PrettyGoodPrivacy - vanligen PGP, är ett program som används för att kryptera och dekryptera e-post, texter och filer.

PGP bygger på ett system med privata och offentliga nycklar. Alla som vill skicka ett krypterat meddelande till en person använder dennes offentliga nyckel. Mottagaren använder sedan sin privata nyckel för att avkryptera meddelandet. (Wikipedia)

Signal – är en app för mobiltelefonen som stödjer krypterade telefonsamtal och SMS.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

18 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör