19 juni

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Johan Ripås och  Ken Karanja

– En helt ovärderlig hjälp! sammanfattar Johan Ripås samarbetet med sin vän Ken Karanja de senaste åren i Kenya. Nu får Johan hitta en ny ”fixare”, i Sydafrika, när han till hösten byter bas som SVT:s Afrika-korrespondent. (foto: Anders Egle)

Publicerad 8 juli 2014 07:08

Johan Ripås lämnar Kenya för Sydafrika

Efter två och ett halvt dramatiska år i Kenyas huvudstad Nairobi har SVT:s Afrika-korrespondent Johan Ripås nu packat väskorna och lämnat den stad där han kommit att känna sig som hemma.

Och det är faktiskt just därför som han flyttar, till Sydafrika och Johannesburg, för att som han säger ”tvätta sina ögon”. Men först blir det en svensk sommar i Gomorron-soffan.

– Jag har precis varit och lämnat nycklarna till huset, så nu flyttar vi! säger Johan Ripås när Vipåtv av en slump träffar på honom på ett café i stadsdelen Karen i utkanten av Nairobi.

Strax bär det av hem till Sverige, med fru och tre barn i släptåg, men inte till den tidigare basen i Nacka, för det huset är numera också sålt, utan till mer tillfälliga boenden i väntan på den riktigt stora flytten som väntar i höst. Till Johannesburg och Sydafrika.

– Jag har varit stationerad i Nairobi i två och ett halvt år och hela familjen har trivts otroligt bra. När vi flyttade hit hade jag inga överdrivna kunskaper om Afrika, även om min fru är vad man här kallar ”point five”, alltså halvkenyanska. Hennes släktförgreningar sträcker sig från hyddor till slott och det bidrog naturligtvis till att jag snabbt fick ett väldigt bra kontaktnätäven rent yrkesmässigt, säger Johan.

Avslöjade förfalskade bevis

De formella och inte minst informella kontakterna har han haft stor nytta av vid flera dramatiska tillfällen, till exempel när han i största hemlighet stämde möten på olika platser runt om i Nairobi med den avhoppade etiopiske tjänstemannen Abdullahi Hussein, som avslöjade de förfalskade bevisen mot Martin Schibbye och Johan Persson.

Eller när terrorister ockuperade köpcentret Westgate och dödade drygt 60 besökare, samtidigt som videojournalisten Johan Ripås kunde ta sig in i en flank av gallerian och rapportera direkt från platsen.

– Det har varit ett par ganska händelserika år och jag får väl erkänna att jag är lite stolt över att SVT ofta har varit före jättar som Reuters och AP, till exempel i skildringen av det växande hotet från terrornätverket al-Shabaab.

Johan Ripås och Ken Karanja. (foto: Anders Egle)

Johan Ripås och Ken Karanja.

Bryter upp

Men det är inte dramatiken som är orsaken till att Johan Ripås nu bryter upp från det ganska centralt belägna landet, för att istället bevaka Afrika söder om Sahara från en utgångspunkt allra längst i söder.

– Jag har aldrig gjort någonting i livet med vänsterhanden och vill inte riskera att hamna i någon bekvämlighet. Nu har jag haft näsan så djupt i den östafrikanska myllan så länge att det är dags att se kontinenten från en annan vinkel, att byta miljö och liksom tvätta ögonen. Dessutom är kommunikationerna till resten av Afrika väldigt bra från Johannesburg, så rent praktiskt lär jobbet därifrån inte bli lidande.

Världens blickar

Att Sydafrika är det ekonomiska hjärtat på jättekontinenten bidrar såklart också till valet av ny stationering, liksom att övriga världens blickar nu alltmer börjar vändas därifrån.

– Det verkar ha blivit lite out of fashion att berätta om Sydafrika nu när de stora grejerna liksom redan har hänt. De hade val nyss och det kan jag hålla med om var ganska odramatiskt, men vad händer nu, efter allting? Det tycker jag är väldigt intressant att försöka skildra, säger Johan Ripås, som efter att ha rest runt i ett 20-tal länder de senaste åren tror att Afrika befinner sig i en brytningstid.

"Africa Rising"

– I snart tio år har man pratat om begreppet ”Africa Rising” och även om här finns enorma möjligheter och utvecklingen på det hela taget fortfarande är positiv så är det ändå läge att sätta ett frågetecken bakom begreppet. För även om de utländska investeringarna är stora och många internationella bolag flyttar hit så är mycket av det luft, eftersom de i första hand sysslar med handel och inte värdeskapande tillverkning. Men det allra största och gemensamma problemet i Afrika är korruptionen, som bara i Kenya snor en tredjedel av statsbudgeten. Det bidrar till att antalet fattiga fortfarande växer mer än vad medelklassen gör.

Hugga tag i i höst

Det är den typen av berättelser Johan ser fram emot att få hugga tag i till hösten, efter sommarens semester.

Hur mycket semester det nu blir, med tanke på att han under juli även kommer att hoppa in som programledare i Gomorron-soffan.

Att återvända helt till Sverige är däremot ingenting som lockar.

– Nej nej nej! Man vet ju förstås aldrig vad som händer, men det finns inget som drar där hemma och i Afrika lär jag mig nya grejer varje dag. Det är underbart!

Johan Ripås om...

… sin karriär på SVT:

– Jag måste säga att SVT är ett fantastiskt företag med tanke på vilken bredd av arbetsuppgifter man kan ha. Jag började som praktikant på Rapport år 2000 och har sedan varit på alltifrån Hjärnkontoret och REA till Värsta språket och Kobra. På Dokument Inifrån hade jag ett enormt stöd av Johan Brånstad, som trots att jag inte är någon grävande journalist i grunden gav mig så mycket trygghet och förtroende att jag ändå vågade. Det lever jag på än.

… sin tid i löparparadiset Kenya:

– Jag har bara varit ute och joggat en endaste gång under mina två och ett halvt år här! Att jag blev applåderad, utskrattad och hånad längs vägen kunde jag stå ut med, men när två kenyaner i kostym och med mappar under armarna sprang om mig, då tänkte jag att nej, jag skiter i det här!

… språkutmaningar i Afrika:

– Man klarar sig ju väldigt bra på engelska i de flesta afrikanska länder, men jag har faktiskt gjort en och annan intervju på väldigt stapplig swahili, som jag förstår bättre än jag talar. I Sydafrika talar man ju zulu, som också är ett bantu-språk, som jag ska försöka lära mig, annars får jag kanske för första gången någonsin lite nytta av skoltyskan, som det finns spår av i Afrikaans.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

7 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör