10 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Dirigenten Cathrine Winnes fyller i ett musikhistoriskt glapp i en ny SVT-serie om kvinnliga kompositörer och deras orkestermusik, som delvis varit dold för offentligheten. Foto: Anders Lindstad

Publicerad 14 november 2019 11:59 - Uppdaterad 15 november 2019 10:02

"She composes like a man" och "Nedsläckt land" är nominerade till Guldrosen

Vid årets upplaga av Guldrosen (Rose d’Or) så har SVT två nomineringar, reality och faktaformatet ”Nedsläckt land” och kulturserien ”She composes like a man”.

I SVT:s serie She composes like a man, fyller dirigenten Cathrine Winnes i ett musikhistoriskt glapp. Vi bekantar oss mer med kvinnliga kompositörer och deras orkestermusik som delvis varit dold för offentligheten, där flera publicerade musik under sina bröders namn. Idag känner vi dem som Fanny Mendelssohn Hensel, Signe Lund, Lili Boulanger, Cecile Chaminade, Clara Schumann med flera. Serien producerades av Peiling för SVT och har sänts i Norden, men är även efterfrågad internationellt och en internationell version är under produktion.

Serien tävlar i kategorin Arts tillsammans med fem dokumentärer, där tre är konstnärsporträtt av David Bowie, Teddy Pendergrass och Peter Greenaway. I Dance or Die möter vi dansaren Ahmad Joudeh, som flydde till Amsterdam från Syrien 2016 och i Instant Dreams så står polaroidfotografiet i fokus.

– Vi är så glada! Att göra TV om orkestermusik som väldigt få människor hört förut, och satsa på en programledare som aldrig varit i rutan förut kan låta våghalsigt... Nomineringen är ändå något slags kvitto på att det kan löna sig att tro på bra grundberättelser. Och att ha fått samarbeta på det sätt vi har gjort med Sveriges Radios Symfoniorkester är ren public service lyx!, säger Ella Petersson, projektledare för She composes like a man.

Nedsläckt land

”Nedsläckt land” är nominerad i kategorin Reality and Factual Entertainment, och presenterades tidigare i år vid EBU Creative Format i Berlin. Formatet är det enda av sex nomineringar i kategorin som inte är utvecklat i ett engelsktalande land, där övriga representeras av bland annat BBC, ITV och ABC Australia.

– Det är enormt roligt att vara nominerad, och extra kul förstås att programmet både är utvecklat och producerat in house hos oss på SVT i Malmö. Jag är mycket stolt över alla som bidragit till vår framgång, inte minst när programkonkurrensen kommer från jättarna i branschen, som BBC och ITV, säger Björn Östlund, projektledare för Nedsläckt land.

Guldrosen etablerades redan år 1961 och är en av de äldsta och mest prestigefulla tv-tävlingarna i Europa. Förra året vann SVT i komedikategorin med Grotesco. Prisutdelningen har tidigare tagit plats i början på september i Berlin, men från och med i år har galan flyttats till London och går av stapeln den 1 december – i regi av C21 Medialänk till annan webbplats.

Levi Bengtsson, Zayera Khan, Dennis Ljungqvist, Camilla Hallberg, Kalle Rosensköld, Mina Motazed Keyvani, Josefin Berger, Emil Marefat Mohammadi, Kevin Kryle och Martina Nisser Christoffersson. Foto: Janne Danielsson/SVT

2 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör