10 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Keiino vann Norges Melodi Grand Prix 2019 och slutade 6:a i ESC. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK

Publicerad 13 november 2019 10:01 - Uppdaterad 13 november 2019 10:02

Storsatsning när Norges Mello fyller 60 år

Fem ”landsdelsfinaler” inför stor final i Trondheim.

Nästa år är det 60 år sen som Norge anordnade Melodi Grand Prix för första gången, alltså vårt grannlands motsvarighet till Melodifestivalen.

Det passar NRK på att fira, dels med att utlokalisera finalen från Oslo till Trondheim men framförallt utvidgas tävlingen med fem delfinaler, innan den stora finalen.

Det blir dock inte en melloturné a´la Sverige utan alla de fem delfinalerna ska sändas från H3 arena på Fornebu utanför Oslo. Och i var och en av delfinalerna ska artister och upphovsmän från olika delar av Norge tävla mot varann – fyra artister i varje delfinal.

– Viktigast är att artisten har lokal anknytning, säger Camilla Sand som är NRK:s kommunikationsansvariga för Melodi Grand Prix till Vipåtv.

Lokala vinnare mot förhandsutvalda

I den första delfinalen den 11 januari ska artister från den allra sydligaste delen av Norge tävla. TV-publiken röstar fram en vinnarlåt som går vidare till finalen i Trondheim.

Utöver vinnarlåtarna från delfinalerna deltar fem förhandskvalificerade låtar i finalen. Dessa har plockats ut av en expertjury.

– Hela det här upplägget är något vi prövar 2020 och det är för tidigt att säga om det blir någon fortsättning, säger Camilla Sand.

Inte första gången

Under de decennier som gått sedan Norge för första gången deltog i Eurovision Song Contest 1960 har det i regel inte varit några semifinaler utan endast en finalsändning. Undantag var dock åren 2006-13 då NRK, efter svenskt mönster, även genomförde semifinaler på olika platser i landet. Samt 2014 då tre semifinaler genomfördes i Oslo.

Antalet artister i Norges Melodi Grand Prix 2020 blir det största hittills i tävlingens historia.

Läs mer på NRK:s hemsidalänk till annan webbplats

Mats Carlsson-Lénart

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör