10 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Det nya regionalnyhetsprogrammet ska sändas från NRK: s redaktion i Fredrikstad, som är inrymd i stadens tidigare sjukhus. Foto: Christian Nicolai Bjørke/NRK

Publicerad 24 oktober 2019 17:08 - Uppdaterad 24 oktober 2019 17:13

Nytt regionalt nyhetsprogram för Oslofjordsområdet

Den nya indelningen av Norge får till nyår genomslag även i NRK:s regionala nyheter.

I Norge minskas till årsskiftet antalet fylken, som motsvarar län i Sverige, från 18 till 11. I samband med det genomför NRK en stor omorganisering av distriktssändningarna i sydöstra Norge. De regionala nyhetsprogrammen för Östfold, Buskerud och den såkallade Östlandssendingen (som bevakar själva huvudstadsregionen) slås samman till ett regionalt program som ska sändas från Fredrikstad (säte för nuvarande NRK Östfold).
­

– Vi vill göra ett program med de bästa och viktigaste historierna från vår region, både fördjupningar och uppdateringar, säger regionredaktör Jannicke Engan.

Regionredaktör Jannicke Engan slår ihop alla lokala nyhetsprogrammen i sin region. Foto: Anders Leines/NRK.

Folkrikt och stort område

Det nya programmet ska bevaka två av de nya regionerna, nämligen Oslo och det nya fylket Viken, som består av de tidigare Akershus, Östfold och Buskerud. Det är alltså Norges huvudstadsregion samt området kring Oslofjorden med en sammanlagd befolkning på nästan 1,9 miljoner människor (36 procent av landets befolkning). Det är dock också ett geografiskt vidsträckt bevakningsområde, något större än till exempel Västra Götaland i Sverige, med såväl utskärgård som högfjäll med toppar på nästan 2 000 meter.

Fredrikstad vann dragkamp

Huvudredaktionen blir alltså i gamla Östfolds residensstad Fredrikstad men redaktionen i Oslo behålls förstås och det blir även Östlandssendingens nyhetschef som får ansvaret för sammanslagningen och uppstarten av det nya programmet.

De som bor i nuvarande Buskeruds fylke, där Drammen är residensstad, ingår idag i regionalnyhetsprogrammet NRK Østafjells, tillsammans med Vestfolds och Telemarks fylken. Men de får nu alltså börja dela nyhetsprogram med huvudstadsregionen i stället.

Läs mer på NRK:s hemsidalänk till annan webbplats

Läs också i Vipåtvlänk till annan webbplats

Mats Carlsson-Lénart

1 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör