7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Personalen på Kultursamlingarna har spelat in en film om och med dem själva som medverkande, med professionell hjälp i vissa funktioner (bl.a. mask) för att visa på den magiska värld som finns hos dem. Filmen kommer lanseras i samband med SVT:s nya B2B-sajt. Foto: Albert Hjalmers

Publicerad 10 oktober 2019 13:30 - Uppdaterad 24 oktober 2019 17:11

SVT:s ateljéförråd blir kultursamlingar och satsar digitalt

Nu byter SVT:s ateljéförråd namn till SVT:s kultursamlingar av Kostym, Rekvisita och Möbler. Dessutom pågår en satsning för att digitalisera uthyrningen.

I Frihamnen i Stockholm ligger Magasin 4. Här har SVT sina stora samlingar dit folk kommer för att hitta kläder, möbler och rekvisita som används till bland annat film, tv-serier, reklam och event.

– Vi är en resurs för hela branschen. Vi har runt 260 000 kostymobjekt, 1,6 miljoner objekt bland smårekvisita och 130 000 möbelobjekt. På senare tid har vi även börjat få utländska kunder, bland annat från New York – där vi fått mycket beröm för vår höga kvalitet, säger Dag Strömqvist, chef SVT:s kultursamlingar.

Vad innebär det att ni blir kultursamlingar?

– Det är en statushöjning som signalerar att SVT har en kulturskatt som är väl värd att bevara inför framtiden. Det skapar ökad motivation med ytterligare ansvarstagande hos medarbetarna, men också hos våra kunder. Vi tydliggör oss också som kulturbärare hos andra externa aktörer samt privatpersoner, som sannolikt kommer kunna generera ännu mer objektgåvor i framtiden, säger Dag Strömqvist.

Dag Strömqvist.

Han fortsätter:

– Bland annat håller Skansens Klädkammare/Nordiska Museet på att avveckla sin teaterkostymavdelning, där de kontaktat oss för att höra om vi är intresserade av ett eventuellt övertagande av delar av dessa kostymer, vilket blir mycket lättare när vi nu själva definiera oss som samlingar. En markering mot att vi nu kommer vara en levande verksamhet i kontinuerlig utveckling med anpassning till såväl kundbehov, som bevarandet av vår fantastiska gemensamma kulturskatt.

 

Digitalisera uthyrningen

Idag hanteras uthyrningarna manuellt och följesedlarna skrivs för hand. Men ett stort digitaliseringsarbete pågår där alla objekt kommer att märkas och läggas in i digitala register. På så sätt ska arbetet med uthyrningen förbättras och effektiviseras.

– Utmaningen i att gå över till digital hantering handlar framförallt om att förändra ett arbetssätt och mindre om själva tekniken. Om uppgiften till exempel är att gå över från papper och penna till digital hantering så krymper ”det fria utrymmet”. Då måste vi till exempel standardisera hanteringen, utforma prisgrupper och komma överens om vissa gemensamma begrepp – vad kallar vi olika saker? En konsekvens är också att vi kanske måste utforma lokalen på ett annat sätt, säger Göran Schön verksamhetsutvecklare på SVT Kanal & Tablå.

Personalen på kultursamlingarna har haft stor delaktighet i arbetet, men även andra delar av SVT som till exempel Ekonomi och Fastighet. Dessutom har två olika team med KTH-studenter varit med och hjälpt till.

Göran Schön

– Vi tog hjälp av KTH-studenterna för att utmana våra tankar och inte låsa oss vid en bild. De hjälpte också till att ta fram ”bevis” på att det här går att göra med olika krav på verktyg och processer, säger Göran Schön.

Processen att gå över till en digital hantering kommer att arbetas fram i olika steg, gällande arbetssätt, fastighetens utformning och tekniska verktyg. Ett system kan vara på plats tidigast om något år.

– En viktig framgångsfaktor är att etablera digitala arbetssätt och nya roller löpande under resans gång och på så sätt vara redo när tekniken är på plats, säger Göran Schön.

– Det är ett gigantiskt arbete som vi kommer att få arbeta med kontinuerligt över tid. Vi tar lite i taget allt eftersom varorna tas fram för uthyrning. Då koncentrerar vi oss till störst del på de objekt som också är mest eftertraktade, säger Dag Strömqvist.

Fakta: SVT:s kultursamlingar ligger i Magasin 4 i Frihamnen i Stockholm. Här finns 1,6 miljoner objekt för ”små-rekvisita”, 260 000 kostymer och 130 000 möbelobjekt.

Här arbetar 10 tillsvidareanställda samt 12 visstidsanställda genom timanställning, lönebidragsanställning, nystartsjobb och arbetsträning.

Läs mer om kultursamlingarna i Vipåtv ”Det här är en riktig skattkammare”länk till annan webbplats.

Fler bilder från inspelningen (foto: Albert Hjalmers):

Fotograf Karl Wirenfelt, Ida Cederborg-Thews och Kenneth Karlberg (Möbel) som Karin och Carl Larsson.

"Magasin 4 will always give you an experience and an offer you can´t refuse..."

Johan Svensson (Rekvisita) är inte fullt lika galen i verkligheten...

Charlotta Lambertz

5 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör