9 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Uppdrag gransknings team vann en Emmy för avslöjandet av hur FN:s högsta ledning mörkat avgörande uppgifter kring mordet på FN-experten Zaida Catalán. Foto: Pressbilder

Publicerad 25 september 2019 09:30 - Uppdaterad 10 oktober 2019 15:53

Uppdrag granskning vinner Emmy

Uppdrag granskning har vunnit en Emmy, för reportaget ”FN och mörkläggningen”. Det prestigefyllda priset delades ut vid en gala i New York natten till onsdagen.

Uppdrag granskning vann en Emmy i current affairs-kategorin där Sverige nominerats tillsammans med bidrag från Storbritannien, Brasilien och Nigeria.

Ali Fegan och Axel Gordh Humlesjös granskning avslöjade att FN:s högsta ledning mörkat avgörande uppgifter om mordet på FN-experten Zaida Catalán och hennes amerikanske kollega Michael Sharpe. En läcka inifrån FN:s huvudkontor visar att man haft information om att personer inom den kongolesiska statsapparaten varit inblandade i morden – uppgifter som exkluderats i den hittills enda FN-rapporten om morden.

– Extremt kul att vinna och samtidigt en svår upplevelse eftersom det handlar om ett mord som var så brutalt, säger producent Axel Gordh Humlesjö till SVT Nyheter.länk till annan webbplats Han nominerades till priset tillsammans med reporter Ali Fegan och fotograf och klippare Ola Christoffersson.

Internationellt samarbete

Granskningen var ett samarbete mellan Uppdrag granskning, tyska Süddeutsche Zeitung, franska Le Monde, Radio France International och amerikanska Foreign Policy Magazine. Det blev en världsnyhet som skakade om FN inifrån och efter publiceringen arresterades en kongolesisk överste som UG avslöjade hade ljugit i rätten.

Läs mer om Emmy Awardslänk till annan webbplats

Uppdrag granskning: FN och mörkläggningen på SVT Playlänk till annan webbplats

Anna Thodenius

2 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör