13 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Bakom en mjuk fasad var Einar Gerhardsen en stenhård maktpolitiker, enligt nya dokumentärserien. Foto: Familjen Gerhardsens arkiv

Publicerad 16 september 2019 14:44 - Uppdaterad 16 september 2019 14:48

NRK-serie om legendarisk statsminister

”Einar” är berättelsen om fattigpojken och lägerfången som blev landsfader.

Det är den kände norske dokumentärfilmaren Erling Borgen som gjort serien om Einar Gerhardsen (1897-1987) som med ett par kortare avbrott var Norges statsminister mellan 1945 och 1965, ungefär samtidigt som Tage Erlander var Sveriges statsminister. Ingen annan har varit norsk statsminister lika länge som Einar Gerhardsen.

Gerhardsen var fattigpojken och banarbetaren som ledde Norges förvandling till en välfärdsstat efter andra världskriget. Han var socialdemokrat och spelade en roll i norsk politik upp i hög ålder.

Under den tyska ockupationen av Norge satt Gerhardsen i koncentrationsläger, bland annat i ökända Sachsenhausen utanför Berlin, ända fram till krigsslutet i Europa i maj 1945. En dryg månad senare blev Gerhardsen Norges statsminister.

Familjen bidragit

Serien bygger inte minst på intervjuer med Gerhardsens barn och barnbarn. Samt material ur familjen Gerhardsens eget arkiv. Men ”Einar” berättar även att bakom den vänlige landsfadern fanns en stenhård maktpolitiker som fostrats i de hårda striderna mellan kommunister och socialdemokrater på 1910- och 20-talen och förstås i motståndet mot tyskarna under andra världskriget.

Läs mer på NRK:s hemsidalänk till annan webbplats

Familjen, inte minst barnbarnen, var viktig för Einar Gerhardsen. Från vänster hustrun Werna, barnbarnet Kristin, Einar själv og barnbarnen Pål, Anne och Lars. Foto: Familjen Gerhardsens arkiv

Mats Carlsson-Lénart

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör