13 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Lasse Budtz och John Danstrup från DR-programmet 'Panorama' år 1957 har känts igen av danskarna som nu taggat deras namn till informationen om stillbilden i DR:s arkiv. Foto: DR

Publicerad 5 september 2019 08:35 - Uppdaterad 5 september 2019 15:45

DR har fått tusentals tips från publiken om arkivbilder

Dimman har lättat kring många tusen gåtfulla danska arkivbilder. Samtidigt satsar DR på att fler ska njuta av arkivmaterial.

Strax efter sommaren 2016 gick DR ut och efterlyste upplysningar om cirka 200 000 stillbilder från åren 1950-98.

Det gällde arkivbilder som DR hade få eller inga upplysningar om, men som vem som helst kunde gå in och titta på via dr.dk/historiskebillederlänk till annan webbplats.

DR bad därför folk att skriva om de visste exempelvis programtitel, kände igen personerna på bilderna eller var någonstans en bild var tagen.

Och det har blivit succé, på tre år har danskarna bidragit med 200 000 upplysningar, gällande sammanlagt över 138 000 bilder.

Viktig insats

DR:s arkivarie Louise Broch poängterar hur värdefullt det är att denna insamling görs innan det är för sent.

– Förr i tiden var det inte möjligt att spara alla sändningar på grund av tekniska begränsningar så stillbilderna är många gånger de enda minnena som existerar från en gammal produktion.

Finns hel tv- och radiohistorisk sajt

DR har just öppnat en helt ny del av sin sajt, ägnad helt åt dansk tv- och radiohistoria med DR i fokus. ”Alle tiders DR”.

– Vi vill presentera DR-historiska kontexter till sådant som är aktuellt just nu. Om det exempelvis är valtider så kan vi välja att berätta om hur valbevakningen sett ut genom åren, säger redaktör Jan Dohrmann på DR Kommunikation.

Han förklarar att Alla tiders DR är ett samarbete mellan Kommunikation och Arkiv för att förmedla arkivmaterial på ett annat sätt och tillgängliggöra det för fler.

– Ett annat exempel är att vi nu startar ett nytt frågesportprogram kring klassisk musik. På Alla tiders DR ser vi då hur musikfrågesporter gjorts genom tiderna på DR, säger Jan Dohrmann.

Läs mer på DR:s hemsidalänk till annan webbplats

Mats Carlsson-Lénart

1 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör