13 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 2 september 2019 13:04 - Uppdaterad 5 september 2019 14:29

SVT fälls och frias för UG:s program om #metoo

Måndagen den 2 september meddelade Granskningsnämnden sitt beslut gällande Uppdrag gransknings program "metoo och Fredrik Virtanen".

Nämnden har fattat ett fällande beslut och anser att programmet strider mot bestämmelsen om respekt för privatlivet. Programmet friades dock i fråga om opartiskhet och saklighet.

Enligt nämndens mening uppkom ett intrång i Cissi Wallins privatliv genom de känsliga uppgifter ur polisanmälan och den nedlagda förundersökningen som togs upp i programmet.

– Vi kommer att gå igenom beslutet noga och analysera fällningen. Innan dess vill jag inte kommentera Granskningsnämndens beslut. Vi kan konstatera att det var en splittrad nämnd, tre för och tre emot där ordförande var avgörande, det här visar hur komplicerat det här är, säger Ulf Johansson, ansvarig utgivare för Uppdrag granskning.

Programmet publicerades 30 maj 2018 och var ett extrainsatt Uppdrag granskning där man granskade ett av de mest uppmärksammade fallen under metoo-hösten 2017. Redan innan publiceringen riktades hård kritik mot vinklingen och mer än 2 187 tittare anmälde avsnittet till Granskningsnämnden. Inget annat program har anmälts av så många.

Läs mer på SVT Nyheter: UG:s program om metoo fälls i Granskningsnämndenlänk till annan webbplats

MPRT:s hemsida: Uppdrag granskning fälls och frias i Metoo-falllänk till annan webbplats

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör