14 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Årets säsong av programmet Saibo har fler exteriöra inspelningsplatser än den tidigare, bland annat en vilda västern-by. Här är seriens hjälte ”Airam” (Amanda Planck Sturegård) tillsammans med barnhjälparna Indira Kullenberg och Miko Bumsch Hedberg. I bakgrunden samurajen ”Gardo” och statister/vilda västern-lajvare. Foto: Alonso Poblete

Publicerad 13 augusti 2019 09:25 - Uppdaterad 2 september 2019 09:13

Saibo lockar killarna med dataspelsäventyr

Uppföljaren till förra årets onlinesuccé Saibo kommer tillbaka i slutet av sommaren. En serie som lockar killar 6-9 år, en målgrupp som SVT Barn kämpar för att nå.

– Förra året publicerade vi första avsnittet direkt efter att Sommarlov var avslutat och det var roligt att se att det direkt blev ett av de mest streamade programmen på SVT Play. En del i det uppdrag vi fick var att attrahera yngre killar, samtidigt är många av huvudkaraktärerna i serien tjejer. Jag tror vi lyckats attrahera både tjejer och killar med serien, med en viss övervikt av de senare, säger Johan Hedlund, som tillsammans med Jan Persson har skrivit manus till programmet.

– Genomsnittet för de tio avsnitten vi visade förra året var 254 800 i webbpublik, att jämföra med till exempel Fixa rummets senaste säsong 99 969. Det som är speciellt med dramaserierna är att de även kan dra in ny storpublik när de återpubliceras. I slutet av sommaren återpublicerar vi hela första säsongen i samband med att uppföljaren kommer, så dessa siffror kommer att fortsätta stiga, säger Petter Bragée, programchef på SVT Malmö.

Försvinner in i dataspelet

Berättelsen i programmet tar avstamp i en fiktiv historia om ett dataspel i Japan från 1980-talet. Spelet gjorde så att det plötsligt kunde dyka upp en röd dörr varsomhelst och klev man in i den försvann man in i dataspelsvärlden. Eftersom det ansågs farligt förbjöds spelet av japanska myndigheter som förstörde alla exemplar – utom en kopia som fanns kvar och som plötsligt dök upp i förra årets Sommarlov. Spelet aktiverades och plötsligt trillade hjälten ”Airam” ut. Hon får även sällskap av superskurken ”Madjo” och den gamle samurajen ”Gardo”.

I Saibo kan det plötsligt dyka upp en röd dörr varsomhelst och kliver man in i den ”försvinner man in i dataspelsvärlden”. Dörren i serien är en fysisk dörr som har fått åka med till flera inspelningsplatser och även in i studion. Foto: Alonso Poblete

Förvecklingar uppstår tillsammans med andra SVT Barn-karaktärer som kliver i och ur dataspelsvärlden. För att komma tillbaka till den vanliga världen måste man spela ut sig ur spelet och då kan man få hjälp av ”barnhjälparna” som kan hjälpa till att få en spelare upp en till en viss nivå.

– Det är ett äventyrsprogram med mycket spänning. Vi använder en del klassiska grepp från sagans värld som till exempel den magiska dörren som leder till en annan värld. Det är för övrigt en fysisk dörr som vi släpar med till olika inspelningsplatser. Men hur fantasifull historien än är så måste det också finnas med allvar för att det ska bli en gripande berättelse, berättar Johan Hedlund.

Johan Hedlund (regi och producent) har tillsammans med Jan Persson (projektledare) skrivit manus till programmet Saibo. Foto: Charlotta Lambertz

Hänger ihop med Sommarlov

Saibo är en del av ”SVT Barnvärlden” som knyter ihop berättelser och lånar karaktärer av varandra i de olika serierna Sommarskuggan, Sommarlov och Mysteriet på Barnkanalen.

– Historien tar sin början redan i Sommarlov så vi som skriver måste se till att synka ihop våra berättelser med varandra. Det är ett nytt och intressant sätt att skriva på och det är kul att få med många av karaktärerna från SVT Barn, säger Johan Hedlund.

Saibo-hjälten Airam tillsammans med samurajen ”Gardo” och spöket Lazlo. Foto: Alonso Poblete

Olika inspelningsplatser

Årets säsong av programmet har fler exteriöra inspelningsplatser än den tidigare.

– Vi funderade på vad vi har för olika intressanta platser i omgivningarna här kring Malmö, gärna med ett historiskt perspektiv och hittade flera fantastiska miljöer som en vikingaby, en vilda västern-by och ett buddistiskt tempel/retreat. När vi har varit runt och besökt de olika ställen så har vi också hittat en massa roliga saker på platserna som vi har kunnat nyttja i manusskrivandet, så det har varit ett bra och inspirerande sätt att arbeta på, säger Johan Hedlund.

Inspelningarna har pågått under våren med sammanlagt 17 inspelningsdagar till de 10 avsnitten som är på 14 minuter vardera.

– Vi försöker göra inspelningsdagarna så effektiva som möjligt och kan spela in 10 olika småscener under en och samma dag. Inget spelas heller in kronologiskt, utan det är först vid klippningen som hela historien vävs ihop. Vi klipper också mellan fysisk verklighet och animerat. Det är som ett stort lego-bygge med bitar som ska sättas ihop, säger Johan Hedlund.

Årets säsong av Saibo har premiär den 16 augusti och därefter kommer ett nytt avsnitt att publiceras varje lördagsmorgon.

Charlotta Lambertz

4 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör