13 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Den populära superbusaren Sommarskuggan får i år sällskap av Vinterskuggan. Vinterskuggan är lite som ett storasyskon, men den ser lite annorlunda ut och har andra egenskaper. Här med årets Sommarlovsgäng Markus Granseth, Malin Olsson, Alex Hermansson och Angelika Prick. Foto: Mattias Ankrah/SVT

Publicerad 23 maj 2019 10:52 - Uppdaterad 10 juni 2019 15:37

SVT:s fiktiva ”Barnkanalenvärld” växer och Sommarskuggan har fått sällskap

Barnfiguren Sommarskuggan har sedan starten 2016 varit ett populärt inslag i Sommarlov. Till och med så populär att den år 2017 fick en egen dramaserie som sänds inför Sommarlovs-säsongen. I år får Sommarskuggan dessutom sällskap av Vinterskuggan. Tillsammans med Sommarlov, Saibo och Mysteriet på Barnkanalen är serien en del av den fiktiva ”Barnkanalenvärld” som Barnkanalen byggt upp där historier från olika serier vävs ihop.

– Vi knyter ihop våra äventyr och lånar karaktärer av varandra i de olika serierna. En historia kan börja i Sommarskuggan för att sedan leda vidare till Sommarlov som i sin tur lämnar över till Saibo och Mysteriet på Barnkanalen. Det är som ett eget universum där de här karaktärerna bor och där det kan hända olika saker. Det är ett roligt sätt att arbeta på och för oss som skriver manus gäller det att stämma av med varandra hela tiden för att historierna inte ska krocka, säger manusförfattaren Tina Mackic.

Alla de fyra programmen: Sommarskuggan, Sommarlov, Saibo och Mysteriet på Barnkanalen produceras av SVT Malmö.

Tina Mackic är manusförfattaren bakom Sommar- och Vinterskuggan. Foto: Charlotta Lambertz

Spänning och drama

Sommarskuggan är Barnkanalens ”superbusare”. Den kattliknande dräkten, som är magisk, är på jakt efter sin utvalda person och om den skulle hitta den så blir Sommarskuggan fulländad. Varje år är det någon känd profil på SVT Barn som gömmer sig i dräkten, men ingen vet vem det är. Sommarskuggan smyger sedan runt och hittar på diverse bus under inspelningarna. Ibland lämnar den skuggslem eller skuggledtrådar efter sig och för publiken blir det en spännande gåta att följa – vem kan det vara?

– Vi behövde en skurk till vårt Sommarhjälte-tema år 2016 och i samband med det kom idén med Sommarskuggan fram som ett inslag i Sommarlov. Men figuren blev så populär att jag fick skriva en egen dramaserie. Serien har visats under våren och har en historia som sedan följer med in i Sommarlovs-programmen, säger Tina Mackic.

Hon fortsätter:

– Barn gillar spänning och drama och det ger vi dem i Sommarskuggan. Det blir lite spännande och mystiskt att inte veta vem som är i dräkten. Inte ens de medverkande programledarna vet vem det är under programmets gång. Programledaren Alex Hermansson fick en rejäl överraskning förra året när det kom fram att det var hans programledarkollega (och fru) Caroline Hermansson som var Sommarskuggan.

Sommarskuggan produceras av SVT Malmö. Här står superbusaren framför SVT:s kontor i Malmö. Foto: Markus Lindgren/SVT

Vinterskuggan

Nytt för i år är att det dyker upp ytterligare en figur – Vinterskuggan.

– Vi kände att det var dags att utveckla serien i år och idén med Vinterskuggan har funnits hos mig en längre tid, så nu känns det kul att få ta fram den. Vinterskuggan är lite som ett storasyskon, det finns flera likheter med Sommarskuggan, men den ser lite annorlunda ut och har andra egenskaper, säger Tina Mackic.

Sommarskuggan spelas in i Malmö, medan Vinterskuggan spelas in i Kiruna, bland annat på Ishotellet.

– Vinterskuggan är en kontrast till Sommarskuggan och då behövde vi också en helt annan miljö där den ”bor”. Det är roligt att få med olika delar av Sverige och barn som bor i de norra delarna av landet kan relatera till sin miljö, säger Tina Mackic.

Vinterskuggan spelas in i Kiruna, bland annat på Ishotellet. Foto: Tina Mackic

”Som ett spindelnät”

Tina Mackic skriver även manus för Sommarlov.

– Ja, just nu sitter jag i min skrivar-bubbla. Det är som ett spindelnät med en massa trådar och historier som ska gå ihop och det gäller att ha ett helhetsgrepp om allt. Jag arbetar oftast själv, men vi som skriver de olika serierna är bra på att prata med varandra och jag har även mycket kontakt med projektledare och andra kollegor under tiden.

Varje år åker Tina även ut till någon skola för att träffa barn och höra vad de tycker och tänker om Sommarskuggan. Men hon får även inspiration från annat håll, till exempel sociala medier.

– Det är roligt att se hur till exempel förskolor, föräldrar och till och med barnsjukhus lägger upp bilder på hur de har plockat upp figurerna och leken från programmen. Det är guld värt att se vad de har gått i gång på i historierna, avslutar Tina Mackic.

Tina Mackic tillsammans med Sommarskuggan. Foto: privat

Charlotta Lambertz

7 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör